Una din cele mai importante structuri de poliţie din judeţ, cea de la Câmpulung Moldovenesc, este încălzită, pe timp de iarnă, cu sobe pe lemne. Poliţiştii crapă lemne şi apoi le cară în birouri, pentru a se încălzi, în timp ce mai multe holuri nu au sobe, astfel că atât ei cât şi persoanele care ajung în sediu îndură temperaturi foarte scăzute. În 2014 se împlinesc opt ani de zile de când s-au dat bani grei pentru un nou sediu, investiţia fiind ulterior oprită după ce DNA a intrat pe fir pentru presupuse fapte de corupţie. Practic, în momentul de faţă, Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc are două sedii, însă nici unul bun.
Lider de sindicat: „Simplul agent suferă de frig şi crapă lemne în curtea Poliţiei”
Problema a fost adusă în actualitate de unul din liderii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), care a fost zilele trecute într-un tur al judeţului, împreună cu colegi de la Suceava.
Constantin Mandache, prim-vicepreşedinte al SNAP, a povestit ce a găsit la Câmpulung Moldovenesc:
“Când am ajuns la Câmpulung Moldovenesc am aflat cu stupoare că sala de şedinţe a Poliţiei este în fosta morgă a oraşului... Pe de altă parte un coleg abia crăpase lemne şi făcuse focul. L-am întrebat pe şeful Poliţiei cum este posibil aşa ceva, mai ales că unitatea de pompieri, aflată lângă Poliţie, are gaz metan. Mi s-a explicat că nu se poate face nimic atâta timp cât există un litigiu la DNA privind sediul nou, însă asta nu scuză condiţiile în care muncesc poliţiştii. Simplul agent suferă de frig şi crapă lemne în curtea Poliţiei”, s-a arătat revoltat liderul de sindicat.
Şeful Poliţiei Câmpulung Moldovenesc: „Este o problemă care din păcate nu ţine de noi”
Într-adevăr nemulţumirile exprimate de acesta sunt aproape unanime printre cei care lucrează la Poliţia Câmpulung Moldovenesc. Pe lângă faptul că au de îndurat condiţii proaste, oamenii sunt revoltaţi că instituţia are practic două sedii, dar nici unul bun.
Subcomisarul Vasile Reabschi, şeful Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, a recunoscut că problema încălzirii este majoră:
„Este o problemă care din păcate nu ţine de noi, nu este rea-vionţă sau delăsare. Conducerea IPJ Suceava ne-a sprijinit, am refăcut sobele şi am primit lemne pentru această iarnă şi ne descurcăm cum se poate în aceste condiţii”, a declarat subcomisarul, care a evitat să facă mai multe comentarii.
Pe lângă faptul că nu există un sistem de încălzire centralizat, actualul sediu se află într-o stare generală foarte proastă. Spaţiile sunt foarte vechi şi nu au mai fost modernizate de ani de zile. În plus, clădirea este şi subdimensionată, cauză din care poliţiştii de la compartimentul rutier îşi desfășoară activitatea într-o anexă a clădirii principale.
Mai trebuie spus că o instalaţie pentru centrală pe gaz există la Poliţia Câmpulung Moldovenesc, însă investiţia nu a mai fost finalizată. Faptul că instituţiile din jur au sisteme centralizate face situaţia cu atât mai jenantă şi revoltătoare pentru poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc.
Neregulile de la achiziţionarea sediului cumpărat pentru Poliţia Câmpulung Moldovenesc, conform anchetei DNA
Dosarul DNA privind achiziția clădirii în care ar fi trebuit să funcţioneze sediul Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost trimis în instanţă luna trecută.
Toată povestea din acest caz începe din 2006, când au fost semnate actele de vânzare-cumpărare prin care Ministerul Afacerilor Interne a plătit 2,6 milioane de lei pentru un nou sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc. Sediul a fost cumpărat de la omul de afaceri câmpulungean Nicolae Vranău, fost consilier judeţean, director al firmei Geomold.
Procurorii DNA susţin în rechizitoriul de trimitere în judecată că respectiva clădire a fost supraevaluată, fiind plătită o sumă imensă pentru un sediu în paragină.
La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Clădirea era în stare de degradare şi, arată anchetatorii, deşi Todiruţ nu putea cere pentru reparaţii de la minister mai mult de 60% din valoarea totală de achiziţiei, inspectorul-şef a solicitat suma de trei milioane de lei. Banii nu i-a primit, iar în aceste condiţii clădirea s-a degradat şi mai mult, fiind practic o ruină.
În dosarul DNA privind achiziţia sediului Poliţiei Câmpulung Moldovenesc au fost trimişi în judecată, pe lângă comisarul-şef Todiruţ, comisarul-şef Alexa Teodorovici, fostul şef al Serviciului de Logistică al IPJ Suceava, care între timp s-a pensionat, omul de afaceri Nicolae Vranău, de la care s-a cumpărat clădirea, registratorul-şef al Oficiului de Publicitate Cadastrală şi Imobiliară Suceava, Emilia Bedrule, şi evaluatorul autorizat Gheorghe Licurici.
Cert este că până la finalizarea procesului poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc nu par a avea prea multe speranţe cu privire la mutarea într-un sediu în care să aibă parte de condiţii normale de lucru.
(18 feb 2014, 00:02:40