Conducerea Asociaţiei Plaiul Bucovinei, cea mai importantă structură a crescătorilor de animale din judeţ, pregăteşte un plan important de măsuri care să vină în sprijinul membrilor acestei asociaţii.
Vasile Blănari, preşedintele Asociaţiei Plaiul Bucovinei, a precizat că toate aceste decizii vor avea ca efect ajutorarea crescătorilor de animale care sunt afiliaţi, în special a celor care au fost fideli de-a lungul timpului. Această asociaţie numără aproximativ 5.600 de membri, iar efectivele de animale se ridică la circa 190.000, aici fiind incluse oi, capre şi vaci.
Pentru toţi membrii fideli ai asociaţiei vor fi emise carduri de fidelitate, cu ajutorul cărora crescătorii de ovine, bovine şi caprine vor putea beneficia de reduceri de 10% la medicamentele pe care le vor achiziţiona din lanţul de farmacii Salvaţi Animalele.
„Este o problemă pe care crescătorii de animale au ridicat-o de mai multe ori, iar faptul că am găsit înţelegere la reprezentanţii acestui lanţ de farmacii este îmbucurător. Crescătorii care au un număr mai mare de animale şi care anual plătesc sume importante pentru medicamentele necesare tratamentului veterinar vor face economii substanţiale prin aceste reduceri, dar financiar vor avea de câştigat toţi membrii asociaţiei noastre”, a arătat Vasile Blănari.
Cum se vor obţine autorizaţiile temporare pentru sacrificarea mieilor
Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de ovine în perioada Paştelui, preşedintele Asociaţiei Plaiul Bucovinei a anunţat că a început demersurile pentru obţinerea unor autorizaţii temporare pentru sacrificarea mieilor.
Acest aspect necesită trei etape, care vor însemna atât implicarea crescătorilor interesaţi să-şi vândă direct mieii, cât şi a conducerii asociaţiei.
Într-o primă etapă, crescătorii de animale trebuie să obţină de la primăria de domiciliu o autorizaţie temporară de tăiere, iar cu acest document se vor prezenta la sediul Asociaţiei Plaiul Bucovinei, din municipiul Suceava, strada Slătioarei, nr. 31, în incinta sediului Oficiului de Reproducţie şi Selecţie a Animalelor (ORSA).
De aici îşi vor intra în atribuţii cei din conducerea asociaţiei, care vor obţine avizele necesare de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dar şi de la firmă specializată în incinerarea deşeurilor animaliere.
„Acest tip de activitate se practică deja în alte zone ale ţării şi cred că este benefic pentru toată lumea. Pe de o parte crescătorii vor putea să vândă direct mieii, iar pe de altă parte cumpărătorii vor fi în poziţia de a alege animalul care va fi sacrificat. Am discutat pe această temă cu domnul Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care ne-a asigurat de sprijinul său în ceea ce priveşte relaţiile de colaborare cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava”, a menţionat Vasile Blănari.
Crescătorii de animale care doresc să obţină mai multe informaţii despre cele două iniţiative se pot adresa fie la sediul Asociaţiei Plaiul Bucovinei, fie pot apela numărul de telefon 0732.700.000.