Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 13 feb 2014 - Anul XIX, nr. 34 (5543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

2.100 de lei pe an, gradul de suportabilitate a sucevenilor la plata căldurii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii trebuie să aloce 10% din veniturile lunare ale familiei pentru plata căldurii din locuinţă, conform unui studiu realizat de o firmă de consultanţă, la solicitarea Primăriei Suceava.

„În baza unor indicatori statistici, cu venituri nete, brute, pe gospodărie, se face o analiză interesantă, care spune că gradul de suportabilitate al sucevenilor la încălzire este de 175 de lei pe lună. Asta înseamnă 10% din venituri. Înmulţind 175 de lei la 12 luni, rezultă 2.100 de lei pe an, pentru încălzirea unui apartament”, a declarat ieri primarul Ion Lungu, citând din studiul realizat în vederea scoaterii la licitaţie a sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Conform calculelor prezentate în acest studiu, în 2013, în perioada ianuarie-decembrie, pentru încălzirea unui apartament de două camere (54 de metri pătraţi) din zona centrală a Sucevei, costurile au fost de 1.372 de lei, în vreme ce la unul de trei camere (72 mp), costul energiei termice consumate a fost de 1.628 de lei.

Diferenţe destul de mari între costurile de încălzire a locuinţelor se înregistrează în funcţie de zona în care se află apartamentele. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, de 72 mp, din cartierul Obcini, costurile încălzirii locuinţei, în 2013, au fost de 2.106,5 lei.

„Luând în calcul aceste exemple concrete, rezultă faptul că ne încadrăm în gradul de suportabilitate a costurilor de încălzire a locuinţei. Nu spun că pe suceveni îi dau banii afară din casă, dar nu fac o prioritate din a plăti la Termica. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, să fie plătit la timp ce se consumă la încălzire, pentru că nu văd altă soluţie”, a adăugat primarul Sucevei.

 

Reabilitarea sistemului de termoficare, o cheltuială necesară?

Ion Lungu a precizat că, în prezent, media încasărilor la Termica este de 58% din valoarea facturilor emise, încât restanţele cresc simţitor de la o lună la alta.

„Normal ar fi să se plătească măcar consumul lunar şi ceva din restanţă, dar asta nu se întâmplă cu toate eforturile pe care le facem. Pentru o mare parte dintre sucevenii racordaţi la sistemul centralizat, poate chiar 50%, plata facturilor la Termica nu constituie o prioritate”, consideră şeful municipalităţii sucevene, care se întreabă dacă sucevenii îşi mai doresc să beneficieze de căldură în sistem centralizat.

„Municipalitatea urmează să investească sume importante de bani în reabilitarea transportului şi distribuţiei energiei termice. Ne trebuiesc zeci de milioane de euro pentru a duce la capăt această misiune. Ori dacă nu se plăteşte acest serviciu de către populaţie, trebuie să luăm o decizie, într-un fel sau altul. Mai cheltuim bani să modernizăm transportul şi distribuţia, dacă oamenii nu plătesc pentru a beneficia în continuare de acest serviciu?”, a mai spus Ion Lungu.

Studiul de oportunitate pentru licitaţia de transport şi distribuţie a energiei termice, dar şi caietul de sarcini al licitaţiei urmează să fie aprobate într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în data de 19 februarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 2.100 de lei pe an, gradul de suportabilitate a sucevenilor la plata căldurii.
 Vizualizări articol: 2051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
2.100 de lei pe an, gradul de suportabilitate a sucevenilor la plata căldurii4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Reabilitarea sistemului de termoficare? trimis de
(13 feb 2014, 11:59:25
Întrebare,,,cine e primul rău platnic la termica cu cea mai mare sumă?
Raspuns,,,primaria cu subvenția acordata populației sumă ce nu a ajuns la termica deci banuiesc ca atît timp ce organele abilitate se eschivează de la plata datoriilor de ce populația ar plati ???????
Sistemul a fost reabilitat sau nu cînd tot orasul suceava arata a santier?sau poate doar sa cautat aur pe lînga coloanele de termoficare îngropate în solul bogat de argila ce-și facea veacul pe strazile obștei ? raspunsul este dureros și poate fi mirosit de la MAAL la cealalta investiție numita STATIE DE EPURARE
2.   Balbaitu trimis de
(13 feb 2014, 12:42:40
reabilitarea sa facut probabil doar pe hartie iar mirosul urat vine de la lungu care sa angrasat ca un porc de nu mai ancape nici an poza
3.   Cine raspunde de distrugerea unui intreg sistem!? trimis de
(13 feb 2014, 15:25:48
Plătim, dl Primar, ce sa facem, ca trebuie sa beneficiem în continuare de aceste servicii!? De unde veti lua banii de reabilitare, nu tot de la noi? Iar vom avea de platit, a cita oara!? De ce nu platesc si cei ce au contribuit la dezastrul in masa la Termica?
S-a furat cit s-a putut pina si tabla izolatoare de pe conductele care transportau agentul temic. Nimanui nu i-a pasat de proportiile dezastrului. Unde erau cei care aveau raspundere? Toti aveau salarii respectabile si se multumeau sa treaca ziua si sa invirta hirtii la cafele. Delasarea, neimplicarea, reaua vointa la nivel de conducere, a dus la ce este azi. ,,Prostimea” a rabdat, ca asta stie sa faca cel mai bine! Cine raspunde de distrugerea unui intreg sistem, ,,asa nefunctional cum era”? Cum s-a ajuns la dezastrul de a se pleca in masa in citiva ani? De ce se doreste si azi de anumiti tupeisti sa se mai plece in continuare, fara sa le pese. . . pentru a-si usura munca?
Tot ce trebuie facut este să se dea posibilitatea oamenilor sa se rebransez cei care au avut inspiratia de a mai pastra caloriferele vechi. Daca s-ar pune gigacalorimetre individuale la fiecare apartament ar scadea nivelul cheltuelilor si ar deveni mai atractiv. Se intelege ca n-ar mai abandona sistemul asa de multi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei