Titlul de „Satul cultural al României” ar putea fi câştigat mâine de Poiana Stampei sau Ciocăneşti. Cele două comune sucevene şi-au depus candidatura şi au intrat în finala pentru titlul de „Satul cultural al României” pe 2014. Sucevenii se vor „bate” pentru marele titlu cu alte trei comune din ţară: Cumpăna (județul Constanța), Izvoarele (județul Prahova) şi Bezdead (județul Dâmbovița).
Evaluarea comunelor candidate va avea loc mâine, 13 februarie, între orele 9:00-11.30, la sediul Ambasadei Franței în România. La eveniment va fi prezent şi ambasadorul Franței în România, Philipe Gustin, dar şi invitaţi ai Asociației Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR). Nu vor lipsi nici primarii comunelor care au intrat în finală.
Comuna care va avea cel mai mare număr de puncte este declarată câștigătoare, respectiv va primi titlul de „Satul Cultural al României 2014” și va avea tot sprijinul în derularea completă a programului de evenimente culturale propus pentru acest an. Comunele de pe locurile 2-5 vor organiza fiecare câte un eveniment, în cadrul programului cultural. Evenimentul este organizat de Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România, program derulat cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.
Promovarea culturii și artei populare românești
Printre obiectivele programului cultural și turistic „Satul cultural al României” 2014 sunt promovarea culturii și artei populare românești și europene, promovarea artei gastronomice, a produselor tradiționale din România, promovarea turismului rural, a agroturismului și a ecoturismului, promovarea patrimoniului uman viu, a oamenilor locului și a poveștile lor din România și Europa.
Anul trecut, două localităţi bucovinene, Cârlibaba şi Ciocăneşti, au apărut în Topul 10 al celor mai frumoase sate din România, top realizat de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România.
Într-un alt top realizat de Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România, în primele zece obiective turistice din ţară apar şi trei atracţii din Bucovina, Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa, Muzeul Oului din localitatea Vama şi Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”, din localitatea Poiana Stampei.