Procurorii din judeţele Suceava şi Botoşani au fost prezenţi ieri la şedinţa de bilanţ a unităţilor de parchet din circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, eveniment la care au fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Muscalu, însoţit de fosta preşedintă a acestei structuri, procurorul Oana Schmidt Hăineală, dar şi Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general şi Camelia Sutiman - procuror-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Dacă aveam de făcut la un dosar zece hârtii, acum avem de făcut 20”
După prezentarea datelor statistice, procurorii suceveni au ridicat problema resurselor umane insuficiente faţă de volumul de muncă.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Elisabeta Cocârlă, a declarat că schema de procurori şi personal auxiliar a rămas neschimbată din 1993, însă volumul de muncă a crescut considerabil.
„În 2005, de exemplu, aveam de soluţionat 15.000 de dosare, în 2013, de soluţionat au fost 33.804 dosare”, a subliniat Cocârlă, precizând că schimbarea legislaţiei penale nu a adus o reducere a volumului de muncă. „Dacă aveam de făcut la un dosar zece hârtii, acum avem de făcut 20”, a completat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Sorin Iaşinovschi, s-a plâns şefilor de la CSM şi Parchet despre volumul foarte mare de muncă. Iaşinovschi a dat exemplul grefierelor de la unitatea sa de parchet, care au stat de foarte multe ori peste program pentru a reuşi să-şi termine treaba, acumulând sute de ore suplimentare de muncă neplătite.
În 2013, potrivit datelor statistice, procurorii din județ au avut de soluționat nu mai puțin de 33.804 dosare penale, la unele unități de parchet înregistrându-se și o medie de peste 1.500 de dosare de procuror.
Volumul cel mai mare de activitate l-au avut procurorii din Suceava şi Rădăuţi, cu 1.618, respectiv 1.502 dosare de soluționat.
Conform statisticilor puse la dispoziție de reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, media dosarelor soluţionate de un procuror în 2013 arată astfel: Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni – 512 dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava – 716 dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi – 562 de dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei – 427 de dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc – 558 de dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului – 435 de dosare.
(12 feb 2014, 21:55:52