Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 feb 2014 - Anul XIX, nr. 32 (5541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reuşită peste hotare

Un tânăr sucevean, masterand în München, vrea să-şi breveteze o serie de descoperiri referitoare la sistemele de localizare prin satelit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fenomenul migraţiei în rândul tinerilor care doresc să-şi continue studiile la mii de kilometri de casă este tot mai răspândit, pentru cei mai mulţi dintre elevi universităţile de vază reprezentând garanţia reuşitei în carieră.

Tot spre o universitate cu tradiţie din afara graniţelor ţării s-a îndreptat şi Bogdan Bălăuţă. Absolvent al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava (specializarea matematică – informatică, bilingv germană), tânărul a fost admis, în 2010, în cadrul mai multor universităţi din Germania, Elveţia şi Danemarca, optând, în final, pentru Facultatea de Electrotehnică şi IT a Universităţii Tehnice din München, instituţie de învăţământ superior de top în domeniu.

 

Nota 1 la licenţă

Bogdan a absolvit facultatea anul trecut, tot în 2013 susţinând şi lucrarea de licenţă. Şi-a elaborat teza în colaborare cu Institutul Aerospaţial German, lucrare pentru care s-a pregătit fervent, alocând săptămâni întregi studiului şi cercetării.

Bogdan mărturiseşte că “lucrarea a fost notată cu 1, nota maximă a sistemului de notare de aici. Teza a vizat sistemele de navigaţie prin satelit, identificarea unor noi metode, noi algoritmi de a creşte precizia localizării utilizatorului GPS. Am făcut câteva mici descoperiri, astfel că s-a pus în discuţie brevetarea acestora”.

Dat fiind caracterul de noutate şi inovativitate al lucrării, la prezentarea finală a licenţei nu a fost permisă prezenţa nimănui în afara comisiei şi profesorului coordonator al lui Bogdan.

Toate calculele făcute, algoritmii descoperiţi în lucrare ar putea fi implementaţi în cadrul proiectuluiGalileo. Galileo este un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene şi al Comisiei Europene, un sistem de navigaţie şi de poziţionare prin satelit. Programul oferă Uniunii Europene o tehnologie independentă, care să concureze cu sistemele americane GPS.

“În 2019 s-ar putea să mă văd cu un algoritm implementat”, spune încrezător Bogdan. 

 

A fost profesor pentru alţi studenţi ai universităţii

În timpul celor trei ani de studii de licenţă, Bogdan a studiat fizică, matematică, programare, circuite analogice şi digitale, semnale şi sisteme, calculatoare, procesare de semnal, telecomunicaţii, materii care pentru cei mai mulţi reprezintă o deasă nebuloasă. Cu toate acestea, Bogdan a fost un student fără restanţe, ba, mai mult de atât, în ultimul an de studiu a primit din partea unui profesor propunerea de a ţine seminariile pentru disciplina Teoria controlului.

„Aveam o grupă de până la 50 de studenţi şi o dată sau de două ori pe săptămână aprofundam materia, propuneam exerciţii şi le rezolvam împreună. Le predam studenţilor de anul II sau celor din al III-lea an care nu reuşiseră să promoveze la materia respectivă”, povesteşte Bogdan.

Tânărul a primit invitaţia de a sta la catedră şi în acest an, propunere despre care spune că o va accepta.

 

„Acasă” e încă Suceava

În prezent Bogdan este masterand în anul I al aceleiaşi universităţi, specializarea Procesare de semnal. Cu toate acestea, în primul semestru a studiat în Belgia, în cadrul Universităţii KU Leuven, unde a primit o bursă Erasmus.

Cât priveşte reîntoarcerea în România, Bogdan nu este tranşant şi nu exclude această alternativă. Pentru tânăr, „acasă” încă înseamnă Suceava, unde vine de trei ori în fiecare an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tânăr sucevean, masterand în München, vrea să-şi breveteze o serie de descoperiri referitoare la sistemele de localizare prin satelit.
 Vizualizări articol: 4655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 22 voturi
Un tânăr sucevean, masterand în München, vrea să-şi breveteze o serie de descoperiri referitoare la sistemele de localizare prin satelit4.6522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Acesti tineri n-au nici o sansa in Romania! trimis de
(11 feb 2014, 18:00:52
Televiziunile noastre sunt pline cu emisiuni politice care de fapt nu duc la nimic folositor. Tineri ca acesta sunt multi, dar mass-media nu gaseste culuar niciodata pentru a-i face cunoscuti intr-o lume marcata de dezorientare si multa decadere.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei