Din cauza datoriilor mari înregistrate la plata utilităţilor, câteva sute de apartamente din Fălticeni riscă să rămână fără apă la robinete. Măsura va fi luată de Agenţia Fălticeni a ACET Suceava pentru a-i determina pe rău-platnici să-şi achite o parte din restanţe, astfel încât furnizorul de apă să-şi poată achita facturile restante pentru energia electrică.
Într-un studiu comparativ al nivelului datoriilor la 31 iulie 2013 şi la 31 ianuarie 2014, cu o singură excepţie, Asociaţia de proprietari nr. 8, unde datoriile au scăzut cu 26%, la toate asociaţiile cu datorii, acestea au crescut, Asociaţia de proprietari nr. 6 înregistrând un nivel record de creştere, 52%, de la 26.404 lei în iulie 2013, la 40.072 de lei în ianuarie 2014.
Restanţe vechi de 17 luni
Ing. Vasile Cozma, directorul Agenţiei Fălticeni a ACET Suceava, ne-a declarat: “Pentru a nu opri apa, în anul 2013 am instituit un criteriu: fiecare asociaţie de proprietari să-şi plătească valoarea facturii din luna respectivă plus ceva din restanţe. Acesta era un indicator de diminuare a restanţelor. În unele luni au fost asociaţii care au plătit factura curentă şi ceva în plus, altele nu au plătit nici măcar factura scadentă, astfel încât, în şase luni, datoriile asociaţiilor de proprietari au crescut de la 917.691 de lei la 1.189.617 lei, ceea ce este destul de grav. Timpul mediu de întârziere este de 3,96 de luni. Asta ar însemna că am furnizat apă patru luni fără să încasăm un leu. La Asociaţia de proprietari nr. 11, timpul de întârziere este de 17 luni, la Asociaţia 10 este de peste şapte luni, la asociaţiile 14 şi 15 este de şase luni. Sunt şi asociaţii care sunt cu plata la zi, cum sunt asociaţiile 1, 3, 4, 7, 13, 20”.
Directorul ACET Fălticeni a mai subliniat că „îngrijorător este că întârzierile au crescut la multe asociaţii cu cel puţin o lună, din iulie până în decembrie. Dacă până acum ne mai ajuta Suceava, în ultima perioadă ACET Suceava a pierdut foarte mult din producţie, din cauza problemelor de la Termica, şi a crescut presiunea pe fiecare agenţie de a-şi realiza indicatorii financiari, de a avea lichidităţi, de a respecta bugetul. Producţia la nivel de agenţie scade fără voinţa noastră, pentru că industrie consumatoare de apă nu mai există, populaţia face economie cruntă, noi consumatori nu mai vin în reţea. Producţia a scăzut cu 2-3%”.
Topul datornicilor
Din 1.189.617 lei datorii neîncasate, primele cinci asociaţii rău-platnice au o datorie de 921.795 de lei. Conform directorului Vasile Cozma, în topul datornicilor la 31 ianuarie 2014 conduc Asociaţia de proprietari nr. 11, Asociaţia de proprietari nr. 10 şi Asociaţia de proprietari nr. 14. Asociaţia 11 are factura pe luna ianuarie 2014 de 19.748 de lei şi o datorie de 343.015 lei. Asociaţia 10 are o factură de 38.672 de lei, în timp ce datoria este de 276.462 de lei. Asociaţia 14 are o restanţă de 130.009 lei şi un specific aparte, în câteva scări de bloc fiind câte un proprietar cu datorii foarte mari, unul chiar cu 30.000 de lei. Pe locul patru este Asociaţia 15, cu 98.680 de lei datorii la 31 ianuarie, o asociaţie care nu avea datorii, dar s-a blocat fiind o scară la blocul turn cu foarte multe apartamente nelocuite. Proprietarii spun că sunt goale, dar acumulează datorii. Pe locul cinci este Asociaţia 16, cu o datorie de 73.629 de lei. Aici încasările sunt în salturi, în ultima lună s-a încasat o factură şi jumătate, dar în alte luni s-a încasat foarte puţin.
“Probleme avem şi la Asociaţia 19, formată dintr-un bloc cu o singură scară şi care la 31 ianuarie 2014 are o datorie de 4.410 lei. Este valoare mică, dar sunt la aproape cinci luni întârziere”, a precizat Vasile Cozma.
Întârzierile la plată afectează funcţionarea Agenţiei ACET
În prima jumătate a anului 2013, până a trecut la consumatori eligibili, preţul la energie a fost foarte mare. Lunar, costurile pentru furnizarea celor 83.000 de mc de apă potabilă se ridica la aproape 4,5 miliarde de lei vechi. Datorită neîncasărilor de la populaţie, ACET nu a reuşit să plătească energia electrică consumată, nu a plătit la Apele Române şi a fost nevoită să plătească penalităţi enorme, ceea ce a afectat realizările unităţii, având o pierdere de 1 miliard de lei vechi pe anul 2013.
La nevoie se vor lua măsuri restrictive în furnizarea apei
Vasile Cozma a precizat: “Ar trebui debranşaţi toţi datornicii, pentru că nu mai putem rezista dacă nu plătim energia electrică. Sper să nu ajungem ca E.ON să ne dea energie în regim de avarie şi să fim nevoiţi să restricţionăm consumul de apă la întreg oraşul la câteva ore pe zi. Dacă ai probleme financiare nu mai poţi accesa proiecte şi programe europene de finanţare şi avem cu toţii de suferit. Până acum s-au luat tot felul de angajamente cu populaţia, reeşalonări, dar nu au avut efect. Noi nu putem opri decât pe scări de bloc, aici intervin problemele pentru că sunt locatari cu plata la zi. Tot asociaţiile trebuie să mai rezolve o altă situaţie. Când apar pe lista de la întreţinere patru persoane într-un apartament şi se raportează un metru cub de apă consumat într-o lună este o problemă. Noi nu putem individualiza consumul, aşa a fost gândit sistemul. Investiţiile de individualizare ar trebui făcute de proprietari, dar sunt destul de costisitoare”.
Datoriile fălticenenilor care locuiesc la case sunt sub 100.000 de lei. Unde s-a putut, s-a întrerupt apa, după care datornicii au venit şi au plătit. Sunt şi situaţii unde pentru a opri apa trebuie săpat în stradă, pentru că nu sunt cămine pentru racorduri şi apometre. Jumătate din aceste situaţii vor fi rezolvate după derularea investiţiei “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” şi care include branşamente individuale.
Agenţii economici din Fălticeni nu au datorii la ACET sau restanţele acestora sunt mici, maxim 2-3 luni întârziere.
În această săptămână executivul se va întâlni cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari pentru o ultimă încercare de rezolvare a situaţiei înainte de a se lua măsura sistării apei potabile la scările de bloc unde sunt datornici.