De aproape 200 de ani, la Viena au loc, anual, circa 450 de baluri, manifestări ale căror principale coordonate sunt eleganța desăvârșită, manierele fără cusur, rafinamentul şi, nu în ultimul rând, muzica de bună calitate. Dat fiind faptul că, în timp, Balurile Vieneze au trecut de graniţele Austriei, Suceava s-a alăturat marilor oraşe care organizează astfel de regaluri ale valsului, prin Asociaţia „Ajută şi vei fi ajutat”. Cea de-a doua ediţie a Balului Vienez de la Suceava a avut loc sâmbătă, 8 februarie, la Conacul Domnesc, evenimentul reunind invitaţi de seamă din protipendada judeţului.
Conceput ca o manifestare a solidarităţii umane, o manifestare în care eleganţa este acompaniată de o muzică deosebită, Balul Vienez 2014 i-a avut ca invitaţi pe Orchestra Simfonică din Bucureşti şi contratenorul Cezar Ouatu.
Aflat pentru prima dată la Suceava, Cezar Ouatu a oferit o reprezentaţie pe măsura talentului său, acesta interpretând „câteva dintre cele mai frumoase capodopere ale muzicii, arii baroce, de acum 300 de ani, dar şi o piesă ce va fi inclusă pe primul meu album”, după cum el însuşi a menţionat.
De partea cealaltă, Orchestra Simfonică Bucureşti, recent sosită dintr-un turneu în America Latina, a purtat participanţii pe ritmuri uneori vioaie, alteori blânde şi graţioase, sub bagheta lui Tiberiu Soare, artist consacrat, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio. Membrii orchestrei, muzicieni reputaţi, au fost apreciaţi de-a lungul timpului fie în calitate de solişti, fie ca membri ai altor orchestre şi ansambluri naţionale şi internaţionale.
Publicul a apreciat prin aplauze îndelungi munca şi talentul celor de pe scenă, parte dintre spectatori mulţumindu-le din picioare artiştilor pentru câteva ore de reverie.
Un moment special al evenimentului a fost reprezentat de duetul dintre Irina Ioana Baianţ, o tânără şi frumoasă speranţă a muzici româneşti de gen, soprană a Teatrului de Operetă „Ion Dacian” Bucureşti, şi Cezar Ouatu.
Cătălin Opriţoiu, managerul Orchestrei Simfonice Bucureşti, a apreciat publicul prezent ca fiind unul „excepţional”, menţionând că „aşa cum am acceptat toate invitaţiile pe care le-am primit din toate colţurile lumii, am venit cu acelaşi profesionalism şi am abordat cu aceeaşi seriozitate reprezentanţa de la Suceava”.
În cea de-a doua parte a evenimentului, valsul i-a purtat pe participanţi, doar pentru puţin timp, ce-i drept, în atmosfera de acum două secole a Vienei, ringul fiind animat de cei ce au luat parte la bal.
Mai mulţi beneficiari ai generozităţii participanţilor
Ediţia din 2014 a Balului Vienez s-a dorit a fi un eveniment care, dincolo de fast şi rafinament, să atragă atenţia asupra nevoilor cu care se confruntă Casa de Copii „Sfântul Gheorghe” din Dolhasca. Astfel, scopul acestui eveniment caritabil a fost reprezentat de strângerea de fonduri, prin licitarea unor obiecte de artă, pentru sprijinirea acestui aşezământ, precum şi a organizaţiei „Salvaţi Copiii” din Suceava.
Totodată, pentru a încuraja şi susţine performanţa, vor fi instituite două burse de excelenţă pentru un elev şi un student din judeţul Suceava, care s-au făcut cunoscuţi prin obţinerea unor rezultate remarcabile la nivel naţional sau internaţional.
(10 feb 2014, 18:00:14