Un individ dat în urmărire internaţională din ianuarie 2013, sub acuzația că era liderul unei grupări infracţionale care a golit cardurile a sute de cetăţeni străini, în special britanici, a fost extrădat la sfârşitul săptămânii trecute din Italia şi încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Pe numele respectivului, Samir Mirea, în vârstă de 36 de ani, din municipiul Bucureşti, figura un mandat de arestare preventivă în lipsă, emis de Tribunalul Suceava la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, bucureşteanul fiind cercetat şi trimis în judecată în același dosar în care a fost dat pe mâna judecătorilor, zilele trecute, şi luptătorul sucevean de MMA (arte marţiale mixte) Gheorghe Ignat, alias „Ursul Carpatin”.
Au clonat un site din Marea Britanie care colectează şi administrează taxe
Samir, susţin procurorii din cadrul structurilor de crimă organizată, era liderul unei grupări infracţionale paralele cu cea din care este acuzat că făcea parte Ignat.
„Cel în cauză a fost extrădat din Italia la 07.02.2014, fiind predat unei escorte din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care l-a prezentat Tribunalului Suceava și care a confirmat mandatul de arestare”, a transmis duminică purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Gruparea lui Samir Mirea, explică procurorii DIICOT, desfășura activități de phishing (obţinea prin site-uri false date legate de conturi, carduri şi coduri PIN), după care făcea transferuri frauduloase de numerar.
De exemplu, se arată în documentele înaintate instanței de judecată, Mirea i-a instigat pe complicii săi să trimită cu ajutorul unor programe informatice mii de e-mail-uri simultane către adrese de poştă electronică ale unor cetăţeni britanici, conţinând link-uri către o pagină falsă de internet ce părea a aparţine site-ului HM Revenue & Customs (site din Marea Britanie care colectează şi administrează taxe), pentru a intra în posesia datelor personale şi de identificare ale cardurilor bancare aparţinând unor potenţiale victime. Cu datele obţinute, s-au făcut ulterior tranzacţii frauduloase.
Samir Mirea a fost cercetat în lipsă, întrucât s-a sustras urmăririi penale, deşi ştia de acuzaţiile ce i se aduc şi de mandatul de arestare preventivă emis pe numele său.
Pe 25 septembrie 2013, arată anchetatorii, Mirea a depus prin avocatul său o cerere de revocare a mandatului de arestare preventivă, cerere care i-a fost respinsă la data de 2 octombrie 2013 de Tribunalului Suceava. Bucureşteanul mai este cercetat pentru infracţiuni de criminalitate informatică într-un dosar al DIICOT - structura centrală.