Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 feb 2014 - Anul XIX, nr. 30 (5539)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Iniţiativă controversată

O lege care să interzică închiderea repartitoarelor de căldură, considerată aberantă de conducerea Primăriei Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsura de interzicere a închiderii repartitoarelor de căldură, pe care conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) vrea să o impună printr-un proiect de lege, nu este văzută cu ochi buni de mulţi suceveni, dar nici de cei care se află la conducerea administraţiei locale, care o consideră inaplicabilă şi contrar intereselor populaţiei.

Preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, a declarat că se pune problema interzicerii închiderii repartitoarelor şi că va fi făcut "un studiu" pentru a se stabili "modul în care se asigură încălzirea în apartamente", iar ulterior, în funcţie de rezultate, ar putea fi modificată legislaţia în vigoare, inclusiv în sensul obligării proprietarilor să menţină un anumit nivel al temperaturii în locuinţe, de minim 20 de grade Celsius.

Primarul Sucevei consideră că o astfel de lege nu ar fi deloc în sprijinul cetăţenilor, considerând că, din start, montarea repartitoarelor a creat numai probleme: „La nivelul municipiului Suceava legea a fost aplicată prost, greşit, pentru că nu s-a mers prin asociaţiile de proprietari, aşa cum prevede legea. Firmele de repartitoare au fost tupeiste şi au mers direct la uşa locatarilor, care au crezut că dacă le pun, o să plătească mai puţin, dar fără a-i afecta la căldură. Mie nu mi-au adus nici un beneficiu, plătesc mai mult decât înainte. De aceea şi recomand sucevenilor să treacă la sistemul pauşal, pentru o repartizare mai echitabilă a costurilor. De multe ori repartitoarele nu sunt soluţia cea mai bună, pentru că în unele camere oamenii le închid, pe un perete care stă rece pe o parte şi pe alta cald se face condens, se face igrasie, cade tencuiala... Nu asta este soluţia”.

 

Peste 36.000 de apartamente, cu mai mult de trei sisteme de încălzire

Problemele pe care le-ar stârni o asemenea lege, precum cea dorită de conducerea ANRSC, ţin nu doar de puterea de plată a oamenilor, care ar fi obligaţi să consume mai multă energie termică, de repartizarea cheltuielilor, dar şi de o impozitare multiplă.

„Şi aşa este foarte greu de desluşit modul de calcul şi repartizarea costurilor la încălzire, o asemenea prevedere ar crea haos total. Mă întreb ce măsură se va aplica în blocurile în care sunt proprietari de centrale termice, dar şi persoane la sistemul centralizat, cu repartitoare. Mai este încă o categorie, care foloseşte alte surse alternative de căldură, pentru că în Suceava sunt 477 de apartamente debranşate total de la căldură şi apă caldă. Ei cum vor fi puşi în calcul?”, se arată nedumerit viceprimarul Ovidiu Doroftei, responsabil de Serviciul Asociaţii Locatari.

În schimb, acesta ar dori să vadă legi care să faciliteze contorizarea individuală, aşa cum se face la reţele de gaz metan şi energie electrică.

„Nu trebuie să se pornească din start cu ideea că noi, cei care stăm în blocuri, suntem înclinaţi spre a fura, chiar şi căldura din pereţii vecinilor. Problema e repartiţia costurilor. Această abordare ar putea soluţiona costurile şi repartiţia costurilor, printr-o contorizare mult mai eficientă, individualizată, cu posibilitatea de a se interveni individual, nu la nivel de bloc”.

O altă problemă este cea referitoare la puterea de plată a locatarilor, dacă aceştia ar fi obligaţi să menţină minim 20 de grade Celsius în locuinţe, chiar de stau acolo sau nu, dacă sunt sau nu în ţară, aşa cum sunt numeroase cazuri în Suceava.

„Mi se pare o abordare total nepotrivită şi contrar intereselor celor care locuiesc în condominiu. În Suceava sunt 36.422 de apartamente, din care 20.543 racordate la sistemul centralizat, 15.402 cu centrale termice şi 477 debranşate total. Cei care au deja centrală termică, care plătesc deja pentru ţevile care le trec prin apartamente, pentru cele de la subsol, de pe spaţiile comune, plus facturi la furnizorul de gaz, vor trebuie să mai plătească ceva în plus? Tot ei plătesc taxe şi impozite, iar şi din contribuţia lor se susţine şi subvenţia la gigacalorie, pentru cei din sistemul centralizat. Unde vom ajunge astfel, ca cineva să pună polistiren pe perete, pe interior, să-i demonstreze vecinului că nu îi ia din căldura sa?”, a adăugat viceprimarul Ovidiu Doroftei.

 

Consum forţat

Interzicerea închiderii repartitoarelor nu e bine primită nici de asociaţiile de proprietari din Suceava, care spun că ar putea crea mai multe probleme decât până acum.

„Avem situaţii în care unii locatari vin cu consum 0 la căldură chiar şi în lunile geroase de iarnă. E absurd să crezi că stau fără nici o sursă de căldură. Folosesc gazul metan de la aragaz, ce se plăteşte la comun, ori au radiatoare. Sunt apartamente în care apare igrasia din cauză că la vecini caloriferele stau mereu închise, dar să obligi omul să ţină mereu minim 20 de grade în casă este revoltător”, spune preşedintele Asociaţiei 8+30 Obcini, Valerian Popovici.

Acesta a dat exemplul primelor luni de iarnă din acest an, când, ca urmare a temperaturilor exterioare ridicate, mulţi locatari nu au deschis caloriferele ori au ţinut căldura la un nivel minim.

„Cum poţi veni cu o lege prin care să obligi omul să consume mai mult şi să plătească mai mult, când unii nu reuşeasc să plătească nici consumul redus pe care îl au?”, a mai spus  Valerian Popovici.

Nici măcar cei care reprezintă firmele de repartitoare nu agreează ideea, considerând că, cel mult, ar putea fi adoptate alte norme privind valoarea minimă la care să fie menţinute caloriferele, dând exemplu măsurilor din alte ţări, unde caloriferele, la minim, sunt menţinute la 16 grade Celsius, pentru ca frigul să nu afecteze imobilul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O lege care să interzică închiderea repartitoarelor de căldură, considerată aberantă de conducerea Primăriei Suceava.
 Vizualizări articol: 3271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
O lege care să interzică închiderea repartitoarelor de căldură, considerată aberantă de conducerea Primăriei Suceava3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Repartitoarele o prostie trimis de
( 8 feb 2014, 11:47:16
Aceste repartitoare sunt o mare prostie si furt pe fata.
In primul rand aceste repartitoare inregistreaza si caldura din casa.
Daca in bucatarie ai caloriferul inchis si faci mancare.. acest rahat inregistreaza si caldura facuta cu gazul consumat.
Pe timpul verii cand termica nu furnizeaza caldura,aceste aparate inregistreaza.
Partea de sus a caloriferului este mereu mai calda..iar acestea sunt montate undeva mai sus de mijloc.
Foarte multi suceveni au scos aceste repartitoare de pe calorifer si le.au pus doar cand se facea citirea..
cei care au vandut aceste aparate rad de suceveni cu gura pana la urechi
1.1  RE: Repartitoarele o prostie trimis de
( 8 feb 2014, 11:49:47
Cei care au centrala termica de apartament platesc iarna foarte putin
O factura de gaz pe o luna de iarna
( caldura, aragaz si apa calda) este undeva la 150-200lei /apart 2 camere si izolat.
Cei care platesc la termica doar caldura ajunge undeva la 300lei/luna + gazul consumat la aragaz+apa calda platita separat
2.   LUKANU trimis de
( 8 feb 2014, 12:09:34
PE IARNA IN LUNA DECEMBRIE,LA 2 CAMERE CUM SPUI TU,FACTURA LA GAZ A FOST IN JUR DE 320-330 LEI!LA CARE SE ADUNA ASOCIATIA INCA 100-120 LEI!DACA PUI INVESTITIA LA O CENTRALA IN JUR DE 8000-8500 RON, UNDE IESI? GAZUL A TOT CRESCUT ,GIGA INCA NU!PRETUL LA GIGA ESTE SUBVENTIONAT,LA GAZ NU! TI-AR CONVENI SA AI IGRASIE SI SA PLATESTI DUBLA FACTURA LA GAZ-ECONOMIILE VECINILOR???REALIZEZI SI LA REPARTITOARE,CA ZIDURILE INTERIOARE RECI DE LA APARTAMENTELE NEINCALZITE ALE VECINILOR ITI POT DUBLA FACTURA.ITI CONVINE?IN PLUS AI ZIDURILE RECI DE LA APARTAMENTELE NEINCALZITE IN SCHIMB VECINII PRIMIND CALDURA DE LA TINE IMEDIAT ABSORBITA DE CELE 2-3-4 GRADE DIN APARTAMENTELE FARA CALDURA,DECI FRIG, INEVITABIL FACTURI DUBLATE SI CONDENS ,CE DUCE LA IGRASIE-DEOSEBIT DE PERICULOASA PENTRU PLAMANI???
3.   LUKANU trimis de
( 8 feb 2014, 12:15:34
ALTFEL SUNT DE ACORD CA REPARTITOARELE REPREZINTA O MARE TEAPA ,ELE FUNCTIONAND ANAPODA NICIDECUM SA ARATE CAT LA % REVINE UNUI APARTAMENT DIN CONSUMUL GIGACALORIMETRULUI DE SCARA/BLOC. IN PLUS VECHILE GIGACALORIMETRE ERAU PRECISE SI ARATAU CONSUMUL REAL,AVAND AFISAJ,CELE MAI NOI PUSE TERMICA WIRELESS,NU AU AFISAJ NUMAI CEI DE LA TERMICA STIIND CE CONSUM ESTE ,NU SI LOCATARII!IN PLUS ACESTEA DAU MARI ERORI INTAMPLATOR IN PLUS !!!
3.1  RE: LUKANU trimis de
( 8 feb 2014, 12:24:21
ma refeream la aparatament izolat,unde nu exista igrasie, cu termostat de ambient la 22 23°C,geamuri termopan.chair vrei sa.ti fac desen? cat dai la termica te costa mai mult decat investitia.Dar esti unul din romanii care accepta sa fie furat in fata,boala generala in romania
4.   Hot trimis de
( 8 feb 2014, 13:25:20
Hotule, lasa vrajeala populista si plateste subventia de 700 miliarde catre Termica, ca ai capusat-o destul.
5.   Repartitoarele o hotie trimis de
( 8 feb 2014, 14:43:42
Exemplu bdul.G.Enescu nr.6 GZ5 sc.C exista trei apartamente (12,13, 16)locuite dar care au declarat la citirea repatitoarelor 0(zero) puncte din octombrie pana in ianuarie. Consuma ca nesimtitii, tevile care trec prin apartamentele de la etajele inferioare sunt fierbinti tot timpul (la retur ma refer) si nu platesc nimic . Mai mult la fam. Iordache situatia se repeta an de an-consum zero in fiecare iarna. Sustine ca are calorifer electric dar nici curent nu consuma. Reprezentantul Elsaco nu citeste repatitoarele scrie pe un dosar ce declara lumea,iar daca reclami te ignora.
6.   Sunt pierderi prea mari de caldura! trimis de
( 8 feb 2014, 15:47:42


Fel de fel de impostori sunt pusi sa ne conduca. Cine ii promoveaza si cum ii gaseste!? Uite ce rau fac si unde ii duce mintea!? Astia, care se gindesc doar la buzunarele lor, fac ,,legi” care vor fi dezastroase si in care nici ei nu cred, vor chinui locatarii, sunt contra oamenilor, sunt neaplicabile. Asemenea puslamale vor sa iasa in fata, vor sa ,,demonstreze” si sa arate ca fac ceva, ca inventeaza si sunt in interesul binelui si al dreptatii

Una din cauzele preţului prea mare din facturile la încălzirea în sistem centralizat este faptul că funcţionarea instalaţiei aferente unui bloc nu e adaptată la suprafaţa radiantă totală rămasă în bloc după ce o parte dintre apartamente au fost debranşate pentru că proprietarii şi-au pus centrale de apartament. Astfel, tevile sunt prea mari si genereaza pierderi. Locatarii nu au bani. Inlocuirea actualelor tevi cu unele mai mici, ar fi singura solutie.

Repartitoarele nu sint bune!

Centrala de apartament este din ce in ce mai greu de pus in conditiile actuale. Se cheltuie mult pe centrală, țevi, racord și contor de gaz, calorifere, ca apoi sa stea inchisa. Este stiut ca unii inchid in fiecare noapte centrala pentru ca nu au bani! Ca sa nu mai spun de cei batrini, ramasi singuri, la ce supliciu sunt supusi pentru a supravetui.

7.   Sistem de termoficare dupa chipul primarului. trimis de
( 9 feb 2014, 08:47:54
Mai Lungule, pana sa-ti dai cu parerea e mai bine sa-ti aduci aminte de afisele alea care te obligau sa-ti pui repartitoare, afisate la intrarile in blocuri. Stampila primariei si semnatura ta era peste tot. Mai bine vezi cei cu zapada de pe trotuare, Suceava a ajuns cel mai jegos oras din Romania. De trei ani se repeta treaba, esti un puturos de prima clasa, coordonare si executie de tot kakatu`, bani imprastiati aiurea si mai ai tupeul sa te plagi.
8.   Abureala trimis de
( 9 feb 2014, 09:11:32
abureala mare cu trecerea intregii populatiei la sistem pausal!
ex- in B-jeni...apartament 3 camere pausal = asociatie 650 lei
3 camere repartitor= 280 de lei
Cum e Lungule cu matimaticile!!!!
9.    trimis de
( 9 feb 2014, 15:47:13
delete.. this!
10.   Mai rau va trebuie ! trimis de
(10 feb 2014, 00:30:12
Va meritati soarta suceveni fara minte si fara creier.
11.   Comentariu trimis de
(10 feb 2014, 00:41:25
Cum puteti fi cretini sa va ginditi la asemenea legi? Bai eu cred ca mai marii alesi o iau bine razna cu capul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei