Circa 120 de secretari-şefi şi contabili-şefi din judeţ au fost la un pas de a rămâne fără indemnizaţia de conducere odată cu începutul semestrului al II-lea. Sistarea acestui spor s-ar fi făcut în baza unei ordonanţe (nr. 77/2013) care prevedea ca la nivelul unităţilor de învăţământ să se înfiinţeze compartimente numite „birouri” sau „servicii”, acestea urmând să ia locul secretariatelor sau birourilor de contabilitate din şcoli.
În urma unor demersuri întreprinse de sindicaliştii din învăţământ, Curtea Constituţională a dispus că OUG 77/2013 este neconstituţională.
Potrivit OUG 77, în fiecare şcoală un birou putea fi înfiinţat cu minim cinci oameni, iar un serviciu va putea funcţiona cu minim şapte oameni, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava trimiţând deja în şcoli dispoziţii de reorganizare a acestor compartimente.
Primele nemulţumiri au apărut încă de zilele trecute în şcolile unde urma să funcţioneze doar o structură de acest gen, situaţie în care exista o singură persoană care ar fi primit indemnizaţie de conducere, sau în şcolile unde nu sunt suficienţi oameni pentru înfiinţarea de birouri sau servicii, situaţie în care atât secretarul-şef, cât şi contabilul-şef pierdeau indemnizaţia de conducere şi titulatura de „şef”.
Val de nemulţumiri în urma dispoziţiei de reorganizare
Încă de zilele trecute, Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatului din Învăţământ Suceava, a tras un semnal de alarmă privind faptul că ordonanţa ar putea fi neconstituţională, menţionând că „reorganizarea impusă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava este ilegală”.
Miercuri, 5 februarie, a venit şi verdictul Curţii Constituţionale privind OUG 77, aceasta fiind declarată neconstituţională, decizia fiind „definitivă şi general obligatorie”
Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, susţine că decizia de reorganizare „ar fi condus la o învrăjbire între serviciile de secretariat şi contabilitate, servicii care ar trebui în mod normal să colaboreze”.
Acesta a mai menţionat că aproximativ jumătate din actualii secretari-şefi şi contabili-şefi ar fi putut pierde indemnizaţiile.
De cealaltă parte, Giani Leonte susţine că „Ordonanţa 77 prevede foarte clar că înfiinţarea birourilor şi serviciilor revine în sarcina Consiliilor de Administraţie din cadrul şcolilor şi nu este în sarcina IŞJ. Considerăm că IŞJ a făcut un abuz”.
Giani Leonte a mai adăugat că Ministerul Educaţiei Naţionale era obligat să elaboreze o metodologie de aplicare a Ordonanţei 77, lucru care nu a fost făcut.
Venituri mai mici cu până la 60%
Traian Pădureţ a precizat că, în ultimii trei ani, secretarele şi contabilii din şcoli au pierdut circa 60% din venituri: 25% în cazul în care primeau gradaţie de merit, spor la care personalul auxiliar nu mai are dreptul, 15% sporul pentru condiţii vătămătoare sau periculoase (,,sporul de ecran”) şi 20-25% indemnizaţia de conducere (în cazul în care OUG 77 va rămâne totuşi în vigoare).