Străluciri misterioase, din adâncurile pământului, roci aruncate de vulcani, formaţiuni minerale cu forme ciudate şi culori atractive, pietre preţioase sau semipreţioase, adunate din toate colţurile lumii, pot fi admirate, în cadrul unei expoziţii cu vânzare deschise de ieri pe culoarele centrului comercial Shopping City Suceava.
ExpoMineralia este o expoziţie naţională de pietre şi minerale din întreaga lume, care se desfăşoară în perioada 6-9 februarie, în cadrul căreia persoanele interesate pot admira şi cumpăra, de la agate, cuarţuri şi ametiste, până la diamante, rubine şi safire, o parte din acestea fiind piese extrem de rare, întâlnite doar prin muzee.
Lămpile de sare şi geodele de ametist
Portocalii, translucide, cu forme neregulate, lămpile de sare din Himalaya pot fi un obiect decorativ interesant în orice locuinţă, dar organizatorii expoziţiei spun că acestea au şi un rol curativ foarte important, mai ales pentru persoanele cu probleme de respiraţie sau de somn.
Alături de ele, geodele de ametist, cu forme ciudate, cu faţete lucioase, uşor colorate, dar şi cu broboane de calcar, aduse din Brazilia, stârnesc adeseori interesul colecţionarilor, dar unii le cumpără şi pentru rolul lor de îmbunătăţire a fluxului energetic din locuinţe.
Sarea românească, din ocna Praid, este şi ea prezentă, la loc de cinste, printre mineralele aduse de prin toate colţurile lumii.
Pietre preţioase şi semipreţioase
Chiar dacă vedetele expoziţiei sunt colierele din spinel roşu, safir galben sau topaz imperial, există şi numeroase produse accesibile publicului larg, din pietre semipreţioase sau din lemn, toate lucrate manual.
Cei interesaţi pot admira chihlimbarul baltic, adus din zona Kaliningradului, moldavitul adus din Cehia, fel de fel de bijuterii din ametist, de un violaceu hipnotic, sau malachit – de un verde intens.
„Avem peste 150 de tipuri de pietre, provenite din toate lanţurile muntoase, din podişul Siberiei până în Urali, din Anzi până în Africa, în diferite monturi şi bijuterii”, a precizat Ciprian Timişeşcu, organizatorul ExpoMineralia.
Bijuteriile cu cristale Swarovski au o concurenţă serioasă şi mult mai ieftină în bijuteriile create din lemn din esenţe mai puţin întâlnite, de la jneapăn, brad sau tisă, la stejar, piersic sau migdal.
Piramide energetice şi figurine din onyx
Expoziţiile cu roci şi flori de mină din România şi Africa sunt completate de obiecte create de mâna omului, din minerale cu fel de fel de proprietăţi.
Un loc aparte este rezervat piramidelor energetice, sferelor, obeliscurilor şi coloanelor infinitului făcute din selenit, un mineral din familia zeoliţilor, care au mare căutare în rândul celor care practică yoga.
Dar unul din cele mai populare standuri este cel al figurinelor din onyx de Pakistan, care, sub mâna măiastră a celor care le-au prelucrat, au luat fel de fel de forme, fie de mamifere, păsări sau peşti, fie au devenit obiecte utilitare – ceasuri, suport de lumânări, mojar cu pistil, cupe de băut sau brelocuri.
Iubitorii sportului minţii – şahul, au la dispoziţie seturi de joc, cu piese create din onyx de felurite culori, cai a căror coamă are nervuri roşiatice, pioni albi complet sau în două culori, nebuni în culori trăsnite şi regine purtând coroane alb-portocalii.
Preţioase sau semipreţioase, frumos colorate sau încărcate energetic, mineralele prezente în expoziţie alcătuiesc o lume minunată, fascinantă, de care te poţi bucura uneori doar şi în prezenţa unei mici pietricele colorate, agăţată la gât sau la legătura de chei.