Impedimentul major în găsirea unui loc de muncă pentru asistaţii social beneficiari ai venitului minim garantat nu o reprezintă lipsa bunăvoinţei, ci absenţa oricărei calificări. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Mirela Adomnicăi, ne-a declarat, ieri, că majoritatea asistaţilor social din judeţ nu au absolvit nici măcar opt clase, aşa că singura slujbă spre care pot fi direcţionaţi este, de regulă, în salubrizare. „Noi îi luăm în evidenţă ca persoane în căutarea unui loc de muncă, atunci când apare ceva pe piaţa muncii îi dirijăm spre angajatori, dar de foarte multe ori nu sunt acceptaţi din cauza lipsei calificărilor”, spune Adomnicăi.
Aşa se face că, din trei în trei luni, instituţia le eliberează adeverinţă că sunt în evidenţă ca solicitanţi de loc de muncă şi astfel li se prelungeşte statutul de asistat. Nu de puţine ori se întâmplă ca aceste persoane să rămână toată viaţa lor cu ajutorul social drept unic venit. Suma alocată de stat ca venit minim garantat pentru o persoană singură a fost anul trecut 135,5 lei şi a crescut, de la 1 ianuarie 2014, la 141,5 lei.
Evidenţele AJOFM referitoare la numărul de asistaţi care şi-au găsit un loc de muncă în ultimii doi ani sunt îngrijorătoare.
Astfel, în anul 2012, din numărul total de 7.420 de asistaţi, doar 66 şi-au găsit o slujbă, adică 0,87%. Cei mai mulţi, 14 oameni, au fost angajaţi ca muncitori necalificaţi la ambalare produse, iar zece oameni şi-au găsit de lucru tot ca muncitori necalificaţi, la demolări. Dintre cei extrem de puţini care au o calificare, câţiva au fost angajaţi ca asistent medical generalist, administrator firmă, merceolog, chelner, vânzător, dulgher, şofer sau îngrijitor de câini în adăposturi.
Anul trecut, 0,45% dintre asistaţii social şi-au găsit o slujbă
În 2013, numărul asistaţilor din judeţul Suceava a crescut la 9.276 şi doar 42 au reuşit să aibă un loc de muncă, adică 0,45%. La salubrizare s-au angajat două persoane, ca muncitori necalificaţi la demolări, silvicultură, ambalare sau asamblare şi montare piese - 20 de persoane. Pe locuri de muncă care necesită calificare, precum bucătar, barman, asistent relaţii publice şi comunicare, mecanic sau sudor, s-au angajat 20 de persoane.
Din păcate, nici oferta de locuri de muncă în judeţul Suceava nu este una foarte bogată. Cele mai multe slujbe presupun studii medii sau superioare şi, nu de puţine ori, experienţă. În această săptămână sunt vacante posturi de agent vânzări, cizmar, consultant, croitor, femeie de serviciu (cu studii medii!), inginer energetician, inginer service IT, instalator, lăcătuş mecanic, vânzător, şofer, sudor, tâmplar, mecanic utilaj şi lucrător sortator deşeuri reciclabile. Există şi zece posturi de muncitor necalificat în confecţii textile, cu salarii anunţate de angajator de 850 de lei, dar se solicită o experienţă minimă de trei ani.
( 5 feb 2014, 15:21:13