Directorii din peste o sută de unităţi de învăţământ din judeţ au încasat salarii mai mici din cauza diminuării indemnizaţiei de conducere, fapt ce a generat o serie de nemulţumiri în rândul acestora.
Măsura diminuării a fost aplicată în unităţile de învăţământ unde sunt constrângeri financiare, unde bugetul pentru 2014 nu acoperă cheltuielile pentru fondul de salarii. Mai exact, managerii şcolilor care au în subordine un număr mai mic de elevi au încasat lefuri mai mici. Dacă până la finele anului trecut, indemnizaţiile de conducere ale managerilor şcolari erau stabilite la plafonul maxim (35% sau 25% în cazul grădiniţelor), în unele cazuri aceste sporuri au scăzut chiar şi cu 10%.
Potrivit unei adrese trimise de IŞJ Suceava tuturor unităților cu personalitate juridică din judeţ, începând cu data de 1 decembrie 2013 indemnizaţiile de conducere se vor stabili după cum urmează: în învăţământul preşcolar, managerii ce au în subordine până la 10 grupe primesc indemnizaţie de conducere de 15%, între 11-15 grupe indemnizaţia este de 20%, iar peste 15 grupe – 25%. Managerii grădiniţelor cu program prelungit primesc indemnizaţie de 25%.
Criterii contestate de directori
Cât îi priveşte pe directorii şcolilor gimnaziale, indemnizaţiile se vor acorda astfel: până la 30 de clase – 25%, între 31 şi 50 de clase – 30%, peste 50 de clase – 35%. Cu toate că intervalele stabilite în Consiliul de Administraţie al IŞJ se încadrează în prevederile legale, în urma aplicării acestei hotărâri apar câteva situaţii cel puţin hilare. Astfel, managerii care au în subordine structuri mici, unităţi de până la 10-15 de clase, primesc acelaşi spor de conducere precum directorul unei şcoli cu un număr dublu de clase în subordine.
Reprezentanţii IŞJ explică faptul că „fiecare şcoală are particularităţile ei. Cât priveşte şcolile cu un număr mic de clase, de regulă, la acestea sunt arondate încă una, două sau chiar alte trei structuri”. Cât despre intervalele propuse de Consiliul de Administraţie al IŞJ, reprezentanţii instituţiei declară că s-au căutat o serie de criterii care să departajeze şcolile.
La licee, în unităţile cu până la 25 de clase sporul este de 30%, iar la liceele cu peste 25 de clase, cu internat şi cantină, indemnizaţia este de 35%.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, „noua încadrare este realizată conform legii 63/2011. Totodată, legea permite încadrarea la maxim a indemnizaţiei dacă sunt bani, însă, în situaţia în care există constrângeri bugetare suntem forţaţi să revizuim aceste indemnizaţii. S-au luat aceste măsuri în condiţiile în care s-a constatat că sunt unităţi în care nu ajung banii pentru salarizarea întregului personal pentru 2014 din cauza neîncadrării în costurile standard per elev. Încadrarea în plafonul maxim al indemnizaţiei de conducere nu se mai justifica în cazul anumitor şcoli unde sunt probleme financiare, unde nu există suficienţi bani pentru salariile din acest an”.
( 5 feb 2014, 15:35:14