La sfârşitul anului trecut, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava erau înregistraţi 393 de asistenţi maternali profesionişti (Serviciul AMP), care au în îngrijire 620 de copii, cei mai mulţi dintre ei fiind minori neglijaţi în familie. Anul trecut au fost organizate cursuri de formare, la finalul cărora au fost atestaţi 68 de asistenţi maternali profesionişti, din care 30 atestaţi pentru preluarea în regim de urgenţă a copilului cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani şi 38 de asistenţi maternali pregătiţi pentru a lua în plasament copii cu dizabilităţi.
Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, a declarat că „a fost revizuit stadiul de realizare a obiectivelor propuse în Planul Individualizat de Protecţie pentru 126 de copii aflaţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti. Tot anul trecut, au fost reevaluate 419 dosare pentru copii care beneficiază de măsuri de tip familial, pentru care s-a stabilit menţinerea măsurii de tip familial, din care 330 de copii aflaţi în plasament la asistent maternal profesionist, 67 aflaţi în plasament în familia lărgită şi 22 de copii aflaţi în plasament la persoane/familii fără grad de rudenie”.
La sfârşitul anului trecut, DGASPC Suceava avea în evidenţă în sistemul de protecţie 1.078 de copii/tineri care beneficiau de măsuri de tip familial (61%) şi 556 de copii/tineri care beneficiau de măsuri de protecţie de tip rezidenţial (39%).