Municipiul Suceava riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, în sistem centralizat, în plină iarnă, chiar de are una din cele mai moderne centrale de termoficare din ţară, pe biomasă, dar şi unul din cele mai mici preţuri la căldură, la nivel naţional, de 185 de lei/gigacalorie.
Principala problemă o reprezintă încasările foarte slabe de la populaţie către Termica, cât şi cele ale noului producător de energie termică, adică Bioenergy Suceava, de la cei care se ocupă de transportul şi distribuţia agentului termic – Termica.
„În continuare fac apel la suceveni să plătească facturile la Termica. La nivel naţional, Suceava a fost dată ca exemplu pozitiv, facturile fiind mai mici în decembrie 2013 decât în decembrie 2012. Am convingerea că la fel va fi şi în ianuarie, comparativ cu costurile de anul trecut. Primăria şi-a făcut datoria, este cazul ca şi cetăţenii să facă la fel, pentru că se înregistrează datorii foarte mari la firma care produce energia termică – Bioenergy Suceava”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Apelul său vine în condiţiile în care activitatea noului producător de energie termică, firma Bioenergy Suceava, riscă să fie blocată de lipsa fondurilor necesare funcţionării noii centrale.
„Suntem în februarie şi nu am primit banii nici măcar pentru factura pe noiembrie”, a fost singura declaraţie a directorul Bioenergy, Constantin Plăcintă.
Datorii de 220 de miliarde lei vechi, la căldură şi apă caldă
Problemele care ar putea afecta asigurarea căldurii şi apei calde în Suceava pornesc de la datoriile imense ale populaţiei, de 220 de miliarde de lei vechi, pentru plata acestor utilităţi, în condiţiile în care încasările din ultima perioadă sunt cele mai slabe din întreaga perioadă de funcţionare a sistemului centralizat de termoficare.
Încasările lunare de la populaţie sunt atât de slabe încât în unele luni nu acoperă nici măcar costurile de transport şi distribuţie a energiei termice, fără a mai lua în calcul că Termica trebuie să plătească fiecare gigacalorie pe care o preia de la Bioenergy, la gardul centralei.
Aşa s-a ajuns ca în numai câteva luni de funcţionare, la această nouă centrală de termoficare a Sucevei să se înregistreze datorii scadente de 5.764.257 lei (57,6 miliarde lei vechi), aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2013, fără a fi luată în calcul factura pe luna ianuarie 2014, care este mai mare decât cea din lunile precedente.
„Primăria a făcut efortul de a achita în ianuarie 25 de miliarde de lei vechi către Termica, urmând ca o parte din bani să ajungă şi la producătorul de energie termică”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu. Dar „gura de oxigen” oferită de municipalitate este insuficientă pentru funcţionarea celor două societăţi. Termica şi Bioenergy se afundă mai tare în datorii cu fiecare gigacalorie pompată către locuinţele sucevenilor, încât, fără un efort al populaţiei de a-şi plăti ceea ce consumă, întregul sistem de producere, transport si distributie a energiei termice din Suceava e în pericol să se blocheze, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi sucevenii, care riscă să rămână fără căldură şi apă caldă.
( 4 feb 2014, 11:10:30
ai falimentat Termica cu tot felul de imbarligaturi politice si ai fugit peste gard sa fi Derector...lasule...nu-ti mai ajung miliardele luate ca salarii compensatorii (ilegale0 de la Termica !? DNA-ule dormi? !!! Nu vedeti jaful de la Termica !
Nu platiti oameni buni ... vor plata?... sa-si asume pierderile de 50-60 % de retea nu sa vina sa faca bani pe spatele amaritilor! Combinatorul de primar sa-si vada de treburile primariei nu de problemele firmelor private...dar na nu-i ies dividentele...!