Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a identificat 52 de puncte critice pe cursurile de apă din județ, însemnând eroziuni de maluri şi avarii la construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Lista cu aceste puncte critice a fost înaintată la Administrația Bazinală de Apă Siret, cu solicitarea de a se face demersurile necesare în vederea promovării lucrărilor în valoare de peste 750 de milioane de lei.
O informare prezentată de șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Corneliu Vornicu, în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural arată că pentru anul 2014 s-au înaintat către Administrația Națională “Apele Române” propuneri de finanţare integrală sau parţială de la bugetul de stat pentru un număr de 17 obiective de investiţii, din care 12 obiective sunt în derulare şi cinci sunt obiective noi. Valoarea aferentă acestor obiective de investiţii este de 482, 328 milioane de lei. Până la finele anului trecut s-au realizat lucrări la aceste obiective de doar 87,2 milioane de lei. De asemenea, Administrația Bazinală de Apă Siret a mai cerut alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea lucrărilor la patru obiective de investiţii aflate în derulare pentru care sunt necesare 355, 717 milioane de lei. Raportul celor de la Ape mai arată că tot pentru anul 2014 Administrația Bazinală de Apă Siret, în conformitate cu O.U.G. 69/ 2013, a înaintat către Administrația Națională “Apele Române” propuneri pentru obiectivele de investiţii la care se acordă finanțare din venituri proprii. Sunt propuse 16 obiective de investiţii cu o valoare de 13, 417 milioane de lei. Totodată au fost solicitate 1,5 milioane de lei în vederea elaborării studiilor de fezabilitate pentru un număr de 31 obiective de investiţii care sunt pe lista punctelor critice.
Raportul SGA Suceava mai menționează că judeţul nostru prezintă un grad de risc ridicat în ce priveşte producerea inundaţiilor și că inundațiile din perioada 2005-2013 au produs pagube materiale de circa un miliard de lei precum și pierderi de vieți omenești.
( 3 feb 2014, 22:58:15
Totul se rezolva cu o persoana care este in stare sa organizeze un proiect adevarat pe termen lung de luni de zile sau chiar ani, in cel mai rau caz. SI cu fonduri europene.