Statuia domnitorului moldovean Petru I Mușat (1375-1391), de numele căruia este legată atestarea documentară a Sucevei şi Cetatea de Scaun, nu va reveni curând în zona centrală a municipiului Suceava.
„Exilat” la câţiva metri de cimitirul Pacea, în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei, încă din februarie 2011, odată cu începerea lucrărilor de modernizare a zonei centrale şi de realizare a primei parcări subterane din Suceava, domnitorul moldovean, reprezentat printr-o statuie de bronz făcută de sculptorul Paul Vasilescu, va rămâne în continuare „dosit” de ochii lumii.
Decizia a fost luată joi, de consilierii locali suceveni, mai bine zis de o parte a lor, care au considerat că lucrarea de amplasare a statuii pe strada Ştefan cel Mare, în parcul din faţa intrării laterale a Palatului Administrativ, este prea scumpă. Asta după ce proiectul a fost adus din nou în atenţia lor, cu o sumă mult diminuată faţă de cheltuielile prezentate anul trecut, când se dorea amplasarea statuii până la finele anului.
Conform indicatorilor tehnico-economici ai lucrării, valoarea totală a investiţiei este de 51.432 de lei, pentru construirea unei platforme de 69,3 mp şi placarea cu granit a unei suprafeţe de 107 mp (platformă, alei, parapeţi şi soclu statuie).
Anul trecut, conform evaluării făcute de o firmă de profil, valoarea lucrărilor era de aproximativ 91.000 de lei, ceea ce a stârnit numeroase discuţii în Consiliul Local, suma fiind considerată a fi exagerată.
„Dacă în trei luni de zile necesarul de bani aproape că s-a înjumătăţit, poate că e mai bine să mai respingem o dată, poate se vine cu preţuri şi mai mici. Suntem de acord cu reamplasarea statuii, dar la preţuri corecte”, a spus consilierul local Lucian Harşovschi, liderul grupului PDL din Consiliul Local.
De altfel, votul celor zece consilieri PDL a fost decisiv, deoarece proiectul a picat, deşi a beneficiat de 12 voturi „pentru” şi zece „contra”, pentru că, fiind vorba de o decizie de patrimoniu, erau necesare minim 16 voturi „pentru”.
Rezultatul votului i-a nemulţumit pe mulţi dintre aleşii locali, precum Cornel Grosar sau Daniel Prorociuc, care au considerat că este anormală opoziţia arătată unui proiect de readucere în Centru a unui simbol al Sucevei.
„Se vede lipsa de maturitate în luarea unei decizii care ţine de identitatea oraşului. Petru Muşat este un simbol al Sucevei, parte din istoria sa şi locul său este în centrul oraşului, nu acolo unde este lăsat acum. Categoric vom reveni cu proiectul în Consiliul Local”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Acesta a precizat că, pentru obţinerea unor costuri mai mici de reamplasare a statuii au fost necesare modificări ale soluţiei tehnice de realizare a lucrării şi înlocuirea materialelor propuse a fi utilizate.
( 2 feb 2014, 12:09:03
Aceasta statuie exista si trebuie sa-si regaseasca locul cat mai repede, dar evident nu cu orice pret.
In primul rand condamn faptul ca nu s-a tinut cont de reamplasarea statuii in proiectul de constructie a parcarii subterane. A fost deplasata pe timpul lucrarilor, trebuia readusa imediat la terminarea proiectului.
De ce sa se voteze alte fonduri?
Este iar o lipsa flagranta de incompetenta in gestionarea unui proiect. Normal firma care a executat parcarea sau amenajarea spatiului la suprafata, sa reintegreze statuia la locul ei, evitand controverse inutile.
Soclul ar trebui sa fie identic cu cel prevazut de artist, incat statuia sa fie aproape de cel ce-o admira, asa cum Domnitorul a fost aproape de oameni.
Sunt convins ca s-ar gasi o firma care sa execute soclul gratuit daca ar solicita ajutorul...