Temperaturile scăzute înregistrate în ultima săptămână, când termometrele au înregistrat frecvent temperaturi de până la minus 15 grade Celsius în timpul zilei şi o minimă de minus 19 grade Celsius în timpul nopţii, au dus la un consum mult mai mare de căldură în locuinţele sucevenilor.
Conform datelor înregistrate la Termica, furnizorul de căldură din peste 22.000 de apartamente din municipiul Suceava, numărul de gigacalorii consumate în ultima săptămână este cu 33% mai mare decât cel de acum două săptămâni, când iarna nu îşi arătase colţii.
„Consumul de căldură a crescut cu 33% comparativ cu cel de acum două săptămâni. Dacă în zilele anterioare perioadei de ger se înregistra un consum zilnic de aproximativ 1.100 de gigacalorii, pe 30 ianuarie consumul a fost de aproape 1.700 de gigacalorii”, a declarat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
De altfel, cea mai mică temperatură din această iarnă, minus 19 grade Celsius, s-a înregistrat în noaptea de joi (30 ianuarie) spre vineri (31 ianuarie).
Consumul sporit de energie termică din această perioadă a fost confirmat şi de reprezentanţii noii centrale de termoficare a Sucevei.
„Pentru a face faţă necesarului sporit de energie termică, în prezent funcţionăm la 93-94% din capacitatea totală de producţie. Chiar dacă au fost două şocuri puternice de curent în timpul nopţii, sistemul a făcut faţă cu bine necesarului de căldură al oraşului”, a precizat directorul Bioenergy Suceava, Constantin Plăcintă.
Pentru a face faţă cererii mai mari de căldură din această perioadă, cei de la Bioenergy au pornit şi cazanele pe gaz metan, după ce o bună perioadă de timp necesarul de căldură al sucevenilor a fost asigurat doar pe biomasă.
Rămâne de văzut cât de mult va afecta gerul şi facturile de încălzire a sucevenilor, care, indiferent de sursa de încălzire pe care o au, trebuie să se aştepte la cheltuieli mai mari.