Profesorul de pian de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava Riciard Gagiu (33 de ani) a ajuns în arestul poliţiei şi urmează a fi transferat într-unul din penitenciarele din ţară, pe numele său figurând un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Gagiu, care a susţinut numeroase concerte în Suceava şi care - aşa cum îl descrie directoarea colegiului, Alexandra Bejinaru: „este un profesor model” - a fost ridicat de poliţişti miercuri după-amiază de la locuinţa sa din satul Frumoasa, comuna Moara.
Alături de profesorul de pian a fost săltat de la domiciliu şi o rudă de-a acestuia, Marian Gagiu (28 de ani), acesta fiind identificat tot pe raza satului Frumoasa.
„Împotriva celor doi, Tribunalul Buzău a emis mandate de executare a pedepsei închisorii, fiecareavând de executat câte cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă’’, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Din datele pe care am reuşit să le aflăm, profesorul Gagiu a fost condamnat într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Buzău.
Sentinţa Tribunalului Buzău este tocmai din vara lui 2012, însă Riciard Gagiu a sperat până acum două zile că va scăpa de închisoare.
Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia primei instanţe, iar miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat decizia finală: profesorul Gagiu trebuie să execute cinci ani de închisoare.
Trebuie să plătească prejudiciul de 229.000 de lei şi cheltuieli de judecată de 18.000 de lei
Profesorul de la Arte avea de aproape doi ani vila de la Frumoasa pusă sub sechestru asigurător, aceleaşi măsuri fiind luate şi faţă de ceilalţi inculpaţi în acest dosar.
Mai mult, Riciard Gagiu şi Marian Gagiu trebuie, potrivit sentinţei Tribunalului Buzău, să achite şi prejudiciul de aproape 229.000 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere până la plata sumei totale.
De asemenea, cheltuielile de judecată au fost stabilite pentru fiecare dintre inculpaţi la suma de 18.000 de lei.
„Nu pot să cred, este un profesor foarte bun, cu o conduită ireproşabilă. Foarte apreciat, atât de elevi, cât şi de părinţi. Recent i se născuse al doilea copil şi era foarte bucuros... nu pot să cred, nimeni din liceu nu ştie nimic. Am aflat doar că azi (n.r. - ieri) nu a venit la ore”, a fost reacţia directoarei Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, Alexandra Bejinaru, când a aflat de la reporterii Monitorului despre încarcerarea profesorului Gagiu.
De ce a primit profesorul Gagiu cinci ani de închisoare?
Pedeapsa primită de Riciard Gagiu la Tribunalul Buzău este una foarte aspră, comparând cu condamnările date pentru contrabandă de instanţele sucevene, cu atât mai mult cu cât profesorului de la Arte i s-a reţinut infracţiunea de complicitate la contrabandă.
În alte dosare, cu grupări acuzate că au cărat sute de baxuri cu ţigări de contrabandă peste fâşia verde, s-au dat pedepse chiar şi cu suspendare, iar multe condamnări cu executare nu au depăşit doi-trei ani de închisoare.
În comunicatul poliţiei, în care se făcea referire la încarcerarea lui Riciard Gagiu, era prezentat şi un alt caz: al unui tânăr din Vicovu de Sus, Gavril Plămadă (32 de ani), săltat şi el de poliţişti în baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. A fost judecat pentru ucidere din culpă şi a primit un an de închisoare.
(31 ian 2014, 12:16:43