Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a publicat o situaţie estimativă a numărului de locuri pentru admiterea din acest an la programele de licenţă, oferta educaţională pentru anul universitar 2014-2015 urmând a fi înaintată Ministerului Educaţiei în vederea aprobării.
Oferta pentru viitorii studenţi promovează 1.358 de locuri subvenţionate de la bugetul de stat. Pe lângă locurile subvenţionate de la bugetul de stat, USV mai scoate la concurs 1.497 de locuri cu taxă.
Potrivit prorectorului prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, preşedintele Comisiei de admitere la nivel de universitate, „cifrele publicate sunt estimative şi reprezintă capacitatea maximă de şcolarizare a USV, aprobată de ARACIS. Sunt propuneri similare celor de anul trecut, un reper pentru viitorii studenţi. Urmează ca Ministerul Educaţiei Naţionale să transmită cifra de şcolarizare la nivel naţional, după care se va face repartizarea pe universităţi”.
Cum au fost împărţite locurile bugetate?
Absolvenţii ciclului liceal care vor să urmeze cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică pot alege dintr-o ofertă bogată de domenii de licenţă (finanţe, management, contabilitate, administrarea afacerilor, drept), pentru acestea fiind alocate 169 de locuri fără taxă şi 661 cu taxă. Cele mai multe locuri subvenţionate de la bugetul de stat au mers către programele Finanţe bănci (20) şi Afaceri internaţionale (20).
La Facultatea de Inginerie şi Ştiinţa Calculatoarelor, cifra de şcolarizare propusă pentru anul universitar 2014-2015, aprobată de Biroul Senatului USV, este de 305 locuri la buget, cele mai multe locuri bugetate sunt disponibile pentru programul Calculatoare (80 de locuri).
Absolvenţii ciclului liceal care se pregătesc de admiterea în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a USV au la dispoziţie 105 locuri subvenţionate de stat şi 75 la cu taxă. Dintre cele bugetate, 40 sunt atribuite Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană.
Facultatea de Silviculturăpune la dispoziţia absolvenţilor de liceu o ofertă educaţională cu 80 de locuri fără plată şi 70 cu taxă.
La Facultatea de Istorie şi Geografie sunt scoase la concurs 191 de locuri bugetate, cele mai multe alocate programului Relaţii internaţionale şi studii europene (47).
Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării pune la dispoziţia candidaţilor 177 de locuri fără plată şi 178 cu taxă.
Şi Facultatea de Inginerie Alimentară vine cu o ofertă generoasă pentru potenţialii candidaţi la unul din cele trei programe de studii propuse, respectiv cu 114 locuri bugetate şi 111 cu taxă.
La Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, la programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar sunt disponibile 76 de locuri fără taxă şi 25 cu taxă.
Tinerii care vor să opteze pentru unul dintre cele patru programe ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management au la dispoziţie 141 de locuri bugetate, cele mai multe locuri fiind distribuite programului Tehnologia construcţiilor de maşini (50).
Cei interesaţi pot accesa pagina electronică admitere.usv.ro.