În jur de opt poliţişti vor fi testaţi în curând la poligraf, aşa-zisul detector de minciuni, în dosarul furtului celor 52 de baxuri cu ţigări din camera de corpuri delicte a Poliţiei municipiului Rădăuţi, ne-au mărturisit surse din rândul anchetatorilor.
Testarea va avea loc în aproximativ două săptămâni, poligraful urmând a fi adus de la Botoşani, unde a fost împrumutat de mai multe luni.
Sursele noastre ne-au povestit că în camera de corpuri delicte a poliţiei rădăuţene s-a intrat cu chei potrivite, fiind exclusă ipoteza unei spargeri de către persoane din exterior.
Astfel, pe lista celor care vor fi testaţi cu detectorul de minciuni sunt ofiţerii de serviciu, precum şi celelalte cadre care au avut acces în camera de corpuri delicte.
Dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, inclusiv serviciile de informaţii fiind cooptate în această anchetă.
Totul a fost posibil pentru că nu s-a asigurat paza în mod eficient, asta în condiţiile în care camerele de supraveghere ale Poliţiei Rădăuţi erau defecte de mai mult timp.
De altfel, anchetatorii au verificat înregistrările camerelor de supraveghere video din zona sediului poliţiei, în încercarea de a găsi indicii care să-i ducă pe urmele autorilor acestui furt.
Un caz similar, acum patru ani, la Poliţia Gura Humorului
Deşi pare greu de crezut, fapta nu este una inedită, acum patru ani, la Poliţia Gura Humorului fiind înregistrat un caz asemănător.
Agentul pe atunci Dumitru Drelciuc avea în grijă camera de corpuri delicte, iar în perioada ianuarie-august 2010 a furat şi vândut aproape 82.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, prejudiciul la acea vreme fiind calculat la 777.704 lei.
Pentru a-şi acoperi manevrele ilegale, agentul Poliţiei Gura Humorului a trecut în registrul de intrare-ieşire că a predat diferite cantităţi de ţigări către SC Gallaher SRL, o firmă din Bucureşti, care se ocupa cu distrugerea ţigaretelor.
Astfel de „operaţiuni” de predare-primire au avut loc de 109 ori, culmea, către o firmă despre care anchetatorii au aflat ulterior că era dizolvată, întreaga activitate fiind preluată de o altă societate din Bucureşti.
Dumitru Drelciuc a fost găsit vinovat pentru delapidare, fals intelectual şi uz de fals şi a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.
(30 ian 2014, 21:58:31