Consiliul Judeţean Suceava a stabilit ca Direcţia de Drumuri şi Poduri pe care o are în subordine să inventarieze toate zonele cu risc de înzăpezire de pe drumurile judeţene, în vederea evaluării necesarului de perdele de arbori. „Aseară am hotărât să facem harta de risc pe drumurile judeţene, să găsim acele zone fierbinţi unde an de an se produc înzăpeziri”, i-a informat, ieri, preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, pe colegii săi din deliberativ.
Totodată, el a precizat că a avut discuţii cu specialiştii de la Direcţia Silvică şi de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare pentru a identifica speciile de arbori care se pretează cel mai bine la condiţiile climatice din judeţ. Se pare că cel mai indicat este salcâmul.
Proprietatea privată, obstacol pentru autorităţi în calea plantării perdelelor de arbori
Singura problemă dificil de rezolvat este cea a proprietăţii private din zona de protecţie a drumurilor judeţene. Din considerente de austeritate bugetară, deocamdată iese din discuţie acordarea de despăgubiri proprietarilor care deţin terenuri în perimetrele în care ar trebui să se planteze perdele de arbori, aşa că Nechifor are mai degrabă în vedere modificarea cadrului legislativ. În acest sens, el a declarat că va face apel la parlamentari pentru o iniţiativă legislativă care să vizeze o definire mai precisă a zonele de protecţie a drumurilor şi a conceptului de utilitate publică.
În cadrul discuţiilor despre necesitatea perdelelor de vegetaţie protectoare, consilierul judeţean PSD Mihai Grozavu a amintit că, în anul 1996, Consiliul Judeţean Suceava a avut o acţiune de amploare în această direcţie, însă „din miile de arbori care au fost plantaţi atunci nu a mai rămas nici unul”. Grozavu a dat de înţeles că puieţii au fost furaţi, ceea ce ar impune, în opinia sa, ca la următoarea acţiune să se asigure şi paza arborilor.
În zonele de risc din zona drumurilor naţionale din judeţ sunt amplasate parazăpezi, pe o lungime de 15 km.