Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 ian 2014 - Anul XIX, nr. 21 (5530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Greu de înţeles

Medicul de familie din Pătrăuţi „refuză” să solicite lapte praf gratuit pentru bebeluşii care nu pot fi alăptaţi natural

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unui medic de familie din Pătrăuţi i se reproşează că refuză să solicite lapte praf gratuit pentru bebeluşii care nu pot fi alăptaţi natural.

Anca Burduja, din Pătrăuţi, mamă a şase copii, cel mai mare în vârstă de 6 ani, cel mai mic fiind un bebeluş în vârstă de 3 luni şi jumătate, ne-a spus că deşi medicul de familie dr. Gabriela Prepeliuc ştie că are nevoie de lapte praf pentru copilul ei, pe care nu poate să-l alăpteze natural, totuşi consideră că nu sunt întrunite criteriile pentru a trimite o solicitare către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pentru a obţine gratuit lapte praf pentru bebeluş. Mama copilului, care nu ştie foarte bine care este procedura şi cui trebuie să se adreseze pentru drepturile copilului ei, s-a zbătut să obţină câte o cutie de lapte praf de unde a crezut ea de cuviinţă, pentru că, altfel, bebeluşul ar fi scăzut în greutate. Au fost şi alte mămici în situaţia Ancăi Burduja, care nu au ştiut că pot să fie ajutate de stat cu lapte praf, în funcţie de vârsta sugarilor, dacă aceştia nu pot fi alăptaţi natural.

 

A cerul sprijinul Protecţiei Copilului

Anca Burduja a bătut şi la uşile Direcţie Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, unde şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că nu este ajutată să obţină lapte praf pentru bebeluşul ei. „Pe ceilalţi copii i-am hrănit la piept, dar pentru acesta nu am lapte. Doamna doctor mi-a dat o reţetă, să merg la farmacie, de unde am cumpărat trei cutii cu lapte praf, pe care le-am plătit. Mi s-a spus că pot obţine gratuit hrană pentru cel mic, dar doctoriţa trebuie să semneze cererea. Cei de la Primăria Pătrăuţi mi-au spus că ei nu pot să ceară lapte praf, dacă nu vine o solicitare de la medicul de familie, care ştie care este situaţia copilului”, ne-a povestit femeia.

Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „de la începutul lunii decembrie, Anca Burduja a solicitat sprijinul DGASPC Suceava pentru a-şi putea hrăni copilul sugar. Deşi i-am propus internarea într-un centru maternal, pe perioada iernii, mama a refuzat internarea, deoarece mai are acasă încă cinci copii care au nevoie de mamă. Reprezentanţii Protecţiei Copilului au luat legătura cu conducerea DSP Suceava, care a reuşit să obţină câteva cutii de lapte praf cu sprijinul altei primării. Însă, situaţia acestui sugar nu s-a reglementat, iar drepturile de a se dezvolta normal îi sunt în continuare încălcate. Din păcate, criteriile legale nu vin în sprijinul acestui copil, pentru care mama efectiv cerşeşte câte o cutie de lapte praf, deoarece Ordinul 380/2011 are nişte prevederi stricte”.

 

Autorităţile răspund

Primarul comunei Pătrăuţi, Vasile Breabăn, ne-a spus că dacă medicul de familie ar fi solicitat lapte praf pentru bebeluşii din comună, el ar fi trimis o maşină la Suceava, la DSP, pentru a ridica hrana pentru aceştia, după care tot primăria s-ar fi ocupat de distribuirea la familiile care au solicitat lapte praf. „De când sunt eu primar nu am avut nici o astfel de solicitare. Aici femeile îşi hrănesc natural copiii. Probabil nu a fost nevoie de lapte praf, dacă medicul de familie nu a cerut acest lucru. Dacă ni se cerea ajutorul, noi ne implicam, normal”, a completat Vasile Breabăn.

Se ştie că bebeluşii care nu pot fi alăptaţi natural pot beneficia de lapte praf gratuit, printr-un program derulat de Ministerul Sănătăţii.

„Cheia” în toată această poveste este la dr. Gabriela Prepeliuc, pe care am sunat-o şi care ne-a dat nişte lămuriri, dar care nu au rezolvat problema bebeluşilor care nu pot fi alăptaţi natural.

„Laptele praf se acordă pe nişte criterii stricte, pe baza unei prescripţii pe care ar trebui să o eliberez. Nu a fost cazul. Mamele aici îşi alăptează copiii. Când sunt mai mărişori, copiii sunt hrăniţi şi cu lapte de vacă. Nici în cazul pe care mi l-aţi prezentat nu se impune solicitarea pentru lapte praf. Nu se încadrează în criteriile prevăzute de lege. Bebeluşul familiei Burduja are greutatea normală pentru vârsta sa, nu este bolnav, deci nu am pentru ce să-i dau prescripţie pentru lapte praf. Dacă îi dau ei, o să vină mâine şi alte mămici, care o să spună că nu mai pot alăpta”, ne-a explicat dr. Prepeliuc.

Am întrebat-o pe doctoriţă dacă în toţi aceşti ani ar fi putut ajuta mămicile din comună să-şi hrănească mai uşor copiii, cu lapte praf primit gratuit de la stat, şi nu a făcut-o. Doctoriţa ne-a răspuns că nu a fost nevoie, că nu se simte cu nimic vinovată şi că laptele praf se dă doar în cazuri foarte grave, „cazuri cu care eu nu m-am confruntat”, ne-a spus medicul de familie din Pătrăuţi.

Legea spune că beneficiază de lapte praf gratuit copiii care au foarte mare nevoie de asta, fie pentru că nu pot fi alăptaţi natural, fie pentru că mama suferă de boli grave, care prin alăptare ar putea afecta şi bebeluşul, fie pentru că micuţul are probleme cu creşterea. Se mai acordă lapte praf gratuit şi sugarilor cu vârstă de până la un an, care au fost adoptaţi sau sunt în centre de plasament, sau în cazul decesului mamei. Preţul unei cutii de lapte praf poate depăşi 50 de lei.

 

Se înţelege bine cu localnicii, care sunt disciplinaţi

Într-un material mai vechi, publicat în cotidianului Monitorul de Suceava, mai exact pe 16 februarie 2009, dr. Gabriela Prepeliuc apărea ca „cel mai bine plătit medic de familie din judeţ” în anul 2008: „A primit lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava circa 21.000 de lei, pentru un număr de aproximativ 3.100 de pacienţi înscrişi pe liste. Gabriela Prepeliuc a ajuns prima în topul doctorilor cu cele mai mari câştiguri după ce colega împreună cu care lucra a plecat la o specializare în Anglia, lăsându-i ei toţi pacienţii. Între timp a ajuns să aibă aproape 3.300 de înscrişi pe liste şi probabil îşi va păstra locul în fruntea clasamentului şi în 2009”.

Gabriela Prepeliuc a terminat specializarea în medicină de familie în 1998 şi şi-a început activitatea ca medic de întreprindere la Termica Suceava. În 2000 a devenit doctorul sătenilor din Pătrăuţi. Tot în 2009, Gabriela Prepeliuc declara că nu se teme de muncă şi face zilnic naveta de la Suceava. Spunea că nu s-a gândit să plece în altă parte, mai ales că se înţelege bine cu localnicii, care sunt disciplinaţi atunci când vine vorba să-şi caute de sănătate. Dacă „se înţelege bine cu localnicii”, înseamnă că dr. Gabriela Prepeliuc va găsi o rezolvare şi cu laptele praf pentru bebeluşii din Pătrăuţi, conform legii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicul de familie din Pătrăuţi „refuză” să solicite lapte praf gratuit pentru bebeluşii care nu pot fi alăptaţi natural.
 Vizualizări articol: 6672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.23/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 13 voturi
Medicul de familie din Pătrăuţi „refuză” să solicite lapte praf gratuit pentru bebeluşii care nu pot fi alăptaţi natural3.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sunteti mama? trimis de
(29 ian 2014, 12:43:40
Daca sunt cazuri speciale, trimite la un specialist cu eco ca sa ai dovada. Medicina acum nu inseamna sa ai numai stetoscop ca sa auzi cum curge laptele.
2.   Despre lapte praf trimis de
(29 ian 2014, 14:27:56
Nu stiu cum sta treaba pe acolo, dar daca bebelache e sanatos si maica'sa are o vaca sau o capra pe langa curte eu cred ca ar trebui sa fuga de lapte praf ca de dracu. Sunt facute studii serioase care asociaza consumul de lapte praf cu predispozitia la obezitate, mai tarziu la adolescenta si maturitate. Bineinteles ca firmele de lapte praf au comandat si ele studii si care, surpriza (sic!), au infirmat rezultatele anterioare.
2.1  RE: Despre lapte praf trimis de
(29 ian 2014, 18:25:36
Cercetas bulache dar daca mama nu are o vaca de muls cum ai tu si pretenii tai dilematici si obezi de unde sa faca rost de de lapte?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei