Joi, 23 ianuarie, aula din corpul E al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a găzduit evenimentul de lansare a volumului postum „Metodica predării matematicii în ciclul primar” al universitarului Cătălin Ţigăeru.
Cătălin Ţigăeru (1958-2013) a fost cadru didactic în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, publicarea volumului reprezentând un omagiu adus autorului din partea colegilor universitari.
Prieteni, întreaga conducere a USV, inspectori şcolari, rude, studenţi, colegi au participat la evenimentul organizat în memoria profesorului Ţigăeru, dascăl ce a cultivat permanent performanţa şi s-a implicat în obţinerea ei.
Moderator al manifestării, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a vorbit despre cel care şi-a asumat nobila misiune de a-i îndruma pe cei mici în utilizarea şi cunoaşterea conceptelor specifice matematicii, menţionând că „evenimentul de astăzi ne oferă prilejul unei noi întâlniri cu colegul nostru şi, deşi absent, Cătălin pare să fie mai prezent ca oricând, pentru că prin volumul pe care el îl semnează şi pe care avem onoarea să-l lansăm suntem martorii unui episod de nemurire”.
„Profesorul Ţigăeru este cadrul universitar care a înţeles importanţa matematicii în stimularea creativităţii în domeniul ingineriei, dovedind că matematica nu numai că nu obstrucţionează creativitatea, dar constituie, alături de celelalte discipline, un mijloc de a asigura flexibilitatea în gândire”, a mai precizat Adrian Graur.
Despre fostul său coleg, fostul rector al USV a mai povestit că acesta a fost un dascăl strălucit şi talentat care a reuşit să-i facă pe studenţi să înţeleagă că pregătirea lor nu trebuie raportată la prezent, ci la viitor.
Despre cartea cu valoare de testament, aşa cum a numit-o Adrian Graur, a vorbit şi lectorul Florica Diaconescu, aceasta menţionând că volumul reprezintă „o veritabilă sinteză didactică ce vine în sprijinul studenţilor şi profesorilor din învăţământul primar, propunându-le acestora o abordare clară şi logică a conţinuturilor matematice din curriculum-ul pentru clasele I-IV”.
La rândul său, lectorul Marinela Şpac a declarat că lucrarea se recomandă prin acurateţea definiţiilor şi a răspunsurilor sugerate.
Cătălin Ţigăeru a început să activeze în învăţământul superior din 1982 în calitate de titular al disciplinei de Matematici speciale din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa calculatoarelor a USV, unde a contribuit la pregătirea a mii de studenţi.
Matematică şi artă
Tot ieri, după evenimentul de lansare a cărţii, în foaierul Auditoriumului ”Joseph Schmidt” a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură în acuarelă semnată de Cătălin Ţigăeru.
Aprecieri despre picturile panotate au fost făcute de universitarul Ionel Corjan, acesta apreciind că Ţigăeru „avea simţul culorii, al formei, deşi a fost autodidact în domeniul artei”.
„Sunt peisaje din împrejurimi, din judeţul nostru, dar şi câteva peisaje de la Balcic, toate denotând sensibilitate. Cătălin Ţigăeru a evidenţiat frumuseţea peisajului campestru bucovinean, unde domină verdele foarte crud, perspectiva spre orizont, căldura atmosferei, putându-se sesiza o anumită intimitate cu peisajul”, a mai spus Corjan.