Şcoala Gimnazială “Al.I. Cuza” Fălticeni, cea mai veche şcoală din zona Fălticeni, a sărbătorit vineri, 24 Ianuarie, 172 de ani de existenţă. Manifestările au început la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de pe strada Nicu Gane, unde autorităţile locale împreună cu elevii şi cadrele didactice ale şcolii sărbătorite au depus coroane şi jerbe de flori.
După cuvântul de deschidere al directorului şcolii, prof. Daniela Ilincăi, în care a arătat faptele măreţe ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi importanţa celor 172 de ani de învăţământ primar şi gimnazial la această şcoală, a fost făcută o scurtă prezentare a personalităţilor marcante care „şi-au descoperit setea de cunoaştere trecând pragul acestei şcoli”. Printre numeroasele personalităţi ale culturii româneşti care au fost elevi ai acestei şcoli se numără Eugen Lovinescu, Ion Dragoslav, Nicolae Beldiceanu, Artur Gorovei, Nicu Gane, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ştefan Sorin Gorovei.
„Sunt 172 de ani în slujba frumosului, a binelui, a educaţiei, a promovării valorilor morale şi creştine. O mare parte dintre cei prezenţi astăzi în mijlocul nostru şi-au legat numele de această şcoală în calitate de elevi, părinţi ai elevilor noştri sau foşti dascăli. Numele şcolii este sinonim cu profesionalismul, dăruirea, ambiţia şi, înainte de toate, calitatea. Garanţia unui învăţământ de calitate este dată de cadrele didactice care imprimă elevilor dorinţă de cunoaştere, ambiţia, autodepăşirea şi cunoaşterea”, a precizat prof. Daniela Ilincăi.
Primarul Gheorghe Cătălin Coman, fost elev al şcolii, s-a referit la importanţa învăţământului pentru autorităţilor locale, făcând cunoscut că în acest an clădirea de pe strada Sucevei va intra în reparaţii capitale, fondurile fiind asigurate prin bugetul local.
La finalul manifestării, elevii şcolii, cadrele didactice, reprezentanţii administraţiei locale, directori ai instituţiilor de învăţământ din Fălticeni, foste cadre didactice ale şcolii şi foşti elevi au dansat Hora Unirii.
Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există şi astăzi, pe strada Unirii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop educaţional pe strada Sucevei, în care se mai află amenajate şi astăzi câteva spaţii dedicate învăţământului, restul activităţilor didactice desfăşurându-se în clădirea construită în anul 1981.