Preoţii şi călugării din judeţul Suceava au, de acum înainte, legitimaţii speciale cu care să-şi dovedească aceste calităţi. În şedinţa Permanenţei Centrului Eparhial Suceava care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, s-au stabilit forma şi componentele legitimaţiei de preot şi călugăr de pe raza Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor (ASR). Consilierul economic din cadrul ASR, preot Cătălin Axinte, ne-a declarat, ieri, că legitimaţiile sunt asemănătoare cărţilor de identitate, cu număr, fotografie, numele şi prenumele preotului sau călugărului/călugăriţei, parohia/mănăstirea, seria cărţii de identitate, viza ÎPS Pimen. Legitimaţia se vizează anual pe verso. De asemenea, legitimaţiile conţin elemente care să le facă greu falsificabile.
Principalul motiv pentru care ASR a recurs la acest model de legitimaţii pentru personalul clerical şi monahal este acela de a preveni apariţia falşilor preoţi şi călugări, care prin ceea ce fac ar aduce atingere imaginii Bisericii.
Poliţiştii şi jandarmii, atenţionaţi de ASR să ceară legitimaţia celor care se recomandă preoţi sau călugări
La această oră nu există posibilitatea instituirii unor restricţii în ceea ce priveşte achiziţionarea de veşminte preoţeşti, din magazinele de profil. „Scopul confecţionării şi cumpărării reverendei, care este uniforma preoţească în Biserica Ortodoxă Română, este deservirea Bisericii. Folosirea neadecvată sau batjocorirea reverendei de persoane care nu au conştiinţa că aceste veştminte sunt destinate unui scop anume caracterizează, din păcate, starea de spirit a întregii societăţi”, a spus preotul Axinte.
Pentru că principiile care reglementează confecţionarea şi comercializarea uniformei preoţeşti sunt doar conştiinţa şi bunul-simţ, consilierul ASR atrage atenţia Poliţiei şi Jandarmeriei că la un eventual control fiecare preot sau monah care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Suceava „trebuie să prezinte legitimaţia care îi conferă dreptul de a purta reverendă”.
Pe raza judeţului, hainele preoţeşti se confecţionează în ateliere care aparţin de mănăstiri sau centre eparhiale şi se comercializează în punctele de desfacere ale ASR, în incinta mănăstirilor sau spaţiilor eparhiale.
(25 ian 2014, 12:24:18