Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, este aproape de a fi trimis în judecată într-un nou dosar penal. Acesta a fost prezent zilele trecute la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru a lua act de materialul de urmărire penală, fază premergătoare întocmirii rechizitoriului. Todiruţ nu a fost singur, ci însoţit de naşul său, comisarul-şef Alexa Teodorovici, fost şef până în vara anului trecut al Serviciului Logistică din cadrul IPJ Suceava.
În afara celor doi, în acest dosar mai sunt cercetate şi alte persoane cunoscute şi care au toate şansele să ajungă în faţa judecătorilor. Printre aceştia se numără omul de afaceri câmpulungean Nicolae Vranău, fost consilier judeţean, director al firmei Geomold, registratorul-şef al Oficiului de Publicitate Cadastrală şi Imobiliară Suceava, Emilia Bedrule, dar şi doi evaluatori autorizaţi ANEVAR.
În cazul celor doi ofiţeri, urmărirea penală a fost demarată pentru abuz în serviciu, în timp ce faţă de celelalte persoane cercetările se derulează sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu şi/sau fals intelectual în legătură cu infracţiuni de corupţie.
Dosarul penal instrumentat de DNA Suceava vizează achiziţia unui sediu în care urma să funcționeze Poliţia Câmpulung Moldovenesc. Actele au fost întocmite în cursul anului 2006, iar suma pe care Ministerul Afacerilor Interne a plătit-o a fost de 2,6 milioane de lei. La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Încercări disperate de a acoperi matrapazlâcurile
Imobilul cumpărat era într-o stare proastă încă de la acea vreme, iar pentru a efectua reparaţii comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a a solicitat de la nivel central nici mai mult, nici mai puţin de trei milioane de lei. În condiţiile în care legislația prevede că valoarea reparaţiilor nu poate depăşi 60% din suma totală de achiziţie, solicitarea a fost respinsă. Ca urmare, clădirea a rămas abandonată, fără a se asigura măcar paza. Ceea ce s-a întâmplat în lipsa unui stăpân nu este greu de imaginat, imobilul transformându-se într-o ruină.
Trimis în exil la Călăraţi, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a încercat să acopere cât mai mult din ceea ce s-a petrecut la Câmpulung Moldovenesc. Se întâmpla în vara anului trecut, după revenirea la Călărăşi, dar această încercare nu a făcut altceva decât să-i alerteze şi mai mult pe anchetatori.
S-a descoperit astfel că din banii destinaţi lucrărilor de renovare a toaletei din curtea Poliţiei din Vultureşti s-au cumpărat bunuri care urmau să ajungă la Câmpulung Moldovenesc. Era vorba de coturi şi alte obiecte sanitare pentru toalete moderne, în condiţiile în care la Vultureşti există un WC ca acum un secol. Cu ocazia acestor verificărilor demarate pe această linie, s-a stabilit şi faptul că angajaţilor de la Poliţia Câmpulung Moldovenesc li s-a cerut să se implice şi ei pentru renovarea sediului în care urmau să se mute. Fiecare a contribuit cum a putut, cu sume care nu au fost, însă, mai mici de câteva sute de lei. Din banii poliţiştilor s-au realizat ceva lucrări la parter şi etajul I al clădirii care ar trebui să găzduiască viitorul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc.
Mai exact, s-au văruit câţiva pereţi, iar o parte din geamurile clădirii au fost înlocuite cu tâmplărie din termopan, în cele mai multe cazuri fiind vorba de marfă second-hand.
Chiriaşi fără bani în sediul achiziţionat la Câmpulung Moldovenesc
Până să fie abandonată în totalitate, o parte din clădirea cumpărată cu bani grei de Ministerul Afacerilor Interne a avut şi chiriaşi. Conform contractului de vânzare-cumpărare încheiat între IPJ Suceava şi Geomold în cursul anului 2006, firma condusă de Nicolae Vranău avea posibilitatea de a rămâne în spaţiile clădirii înstrăinate până la începutul lui 2007.
În schimb, cei de la Geomold au rămas în clădire până în 2010. La preţurile pieţei, pentru perioada 2007-2010, în care au stat „în chirie” în imobilul cumpărat de IPJ Suceava, cei de la Geomold ar fi trebuit să achite suma de 380.000 de lei, adică peste 100.000 de dolari. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, ceea ce sporeşte prejudiciul adus bugetului de stat.
Acte dubioase întocmite de registratorul-şef al OPCI Suceava
Vânzarea din 2006 nu ar fi putut fi posibilă fără sprijinul nemijlocit al registratorului-şef al Oficiului de Publicitate Cadastrală şi Imobiliară (OPCI) Suceava, Emilia Bedrule. Cercetarea a început după ce registratorul-şef al OPCI Suceava a semnat un document întocmit la Câmpulung Moldovenesc, deşi potrivit atribuţiilor de serviciu nu avea această calitate.
Emilia Bedrule şi-a pus semnătura pe actele cadastrale de intabulare a două parcele către Geomold, deşi aceste acte trebuiau întocmite de registratorul de la Câmpulung Moldovenesc. Problemele au apărut după ce o suprafaţă de 490 mp, dintr-un total de 3.277 mp pe care firma Geomold l-a vândut Poliţiei, nu era intabulată. Mai mult, terenul respectiv era în litigiu, existând revendicări din partea a două persoane.
Pentru că registratorul de la Câmpulung Moldovenesc a refuzat să gireze o astfel de intabulare dubioasă, totul a fost realizat de Emilia Bedrule. În ziua în care s-a efectuat intabularea, Emilia Bedrule a semnat doar actele care priveau terenul cerut de Geomold, celelalte poziţii din registrul de intabulări având semnătura angajatei de la Câmpulung Moldovenesc.
Potrivit regulilor care funcţionează în această instituţie, Emilia Bedrule ar fi putut semna intabulările cu pricina doar dacă registratorul-şef al OPCI Câmpulung Moldovenesc şi-ar fi delegat sarcinile de serviciu, lucru care nu s-a întâmplat.
Todiruţ, audiat de instanţa de judecată în dosarul privind sediul Poliţiei Municipiului Suceava
În celălalt dosar în care a fost trimis în judecată în vara anului trecut, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruş, actualmente pus la dispoziţia şefului IPJ Suceava, a fost deja audiat de judecători. Ca şi în faza de urmărire penală, Todiruţ a negat acuzaţiile care i se aduc şi a precizat că respectiva tranzacţie s-a realizat în mod legal. Todiruţ este acuzat că şi-a încălcat două atribuţii prevăzute prin fişa postului, dar şi o serie de dispoziţii privind achiziţiile publice, toate acestea având ca rezultat stabilirea unui preţ de cumpărare mai mare decât valoarea de piaţă a imobilului în care funcţionează acum Poliţia Municipiului Suceava, pe strada Universităţii. Prejudiciul a fost calculat la 5.865.152 de lei, în condiţiile în care pentru imobil s-au plătit 11.900.000 de lei. În acest dosar mai sunt judecaţi comisarul-şef Alexa Teodorovici, omul de afaceri Costel Bujorean, dar şi doi evaluatori ANEVAR, Gheorghe Licurici şi Mihai Sorin Muntean.
(24 ian 2014, 11:43:50