Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical Suceava se tem că implementarea unui nou plan de reorganizare al SC Termica Suceava ar conduce la noi concedieri colective în rândul personalului acestei societăţi. În cursul zilei de ieri a avut loc la Prefectura Suceava o şedinţă a Comisiei de Dialog Social, la solicitarea Blocului Naţional Sindical, principala temă de discuţie fiind analizarea revendicărilor salariaţilor de la Termica. Prefectul Florin Sinescu a arătat că aceste revendicări vizează în special protecţia socială a salariaţilor în situaţia unui eventual transfer al activităţii de termoficare din Suceava, acordarea drepturilor salariale la zi, conform contractului colectiv de muncă, persoanelor disponibilizate, precum şi întocmirea unui program de reorganizare al SC Termica SA în vederea continuării activităţii de transport, distribuţie şi livrare a agentului termic.
În cadrul discuţiilor s-a arătat faptul că pentru a putea să participe la licitaţia care va fi organizată de Primăria Suceava în vederea atribuirii serviciului public de transport – distribuţie şi furnizare a energiei termice, SC Termica SA trebuie să-şi reînnoiască licenţa de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi să implementeze un plan de reorganizare. Trebuie spus că licenţa de la ANRSC a expirat în data de 24 iunie 2013, activitatea SC Termica SA Suceava desfăşurându-se la această data în baza unei licenţe provizorii de un an. Făcând referire la planul de reorganizare, reprezentanții Blocului Naţional Sindical Suceava au susţinut faptul că implementarea lui va duce la concedieri colective.
Tot în cadrul întâlnirii de ieri, administratorul judiciar precum şi conducerea SC Termica SA au precizat că în acest moment se lucrează la un plan de reorganizare judiciară, care va fi prezentat inclusiv sindicatului în luna februarie a acestui an.
Prefectul judeţului Suceava a ţinut să mai precizeze că în ce priveşte plata salariilor compensatorii, până în prezent s-au achitat 60% din aceste drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă, urmând ca diferenţa netă rămasă de achitat, de aproximativ două milioane lei, să fie la dispoziţia foştilor salariaţi până la data de 31 ianuarie 2014.
„În acest moment principala problemă cu care se confruntă SC Termica SA e stabilirea unui plan riguros de viitor, dacă se doreşte sau nu abordarea transportului şi a distribuţiei agentului termic. Este clar însă că pentru a participa la licitaţie va trebui să devină în mod sigur o societate suplă, dinamică, care să facă faţă condiţiilor concurenţiale de pe piaţă. Decizia implementării unui astfel de plan stă în mâinile administratorului judiciar şi ale conducerii societăţii. Indiferent însă de cine va câştiga licitaţia şi va gestiona în viitor distribuţia agentului termic, sunt convins că aceasta se va face tot cu actualii specialişti, pentru că ei sunt cei care cunosc cel mai bine reţeaua de distribuţie”, a mai spus Florin Sinescu.
(24 ian 2014, 13:54:36
Pentru ca tevile prin apartamente sunt ruginite, ar fi de dorit sa se aiba in vedere un plan al Primăriei Suceava, pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării rețelei de distribuție a agentului termic si prin apartamente .
Locatarii nu au bani. Inlocuirea actualelor tevi cu unele mai mici, ar fi singura solutie. Am auzit ca unii locatari sunt nevoiti sa inchida in fiecare noapte centrala pentru ca nu au bani! Din Acest motiv a aparut peste tot mucegaiul si blocurile se deterioreaza iremediabil.
Ca sa nu mai spun de cei batrini, ramasi singuri, la ce supliciu sunt supusi pentru a supravetui.