Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 24 ian 2014 - Anul XIX, nr. 17 (5526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deficit

Prea puţini psihologi şcolari pentru elevii unităţilor de învăţământ din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi prezenţa unui psiholog şcolar în unităţile de învăţământ este, de la an la an, percepută ca o necesitate din ce în ce mai stringentă, în instituţiile de învăţământ sucevene există doar 54 de consilieri şcolari (care deservesc 61 de cabinete), în condiţiile în care necesarul s-ar situa în jurul cifrei de 120.

Dacă la nivelul municipiului Suceava peste 90% din reţeaua şcoală beneficiază de serviciile unui specialist, în celelalte zone ale judeţului deficitul de psihologi este acut.

În condiţiile în care populaţia şcolară a judeţului este foarte numeroasă, în majoritatea zonelor Sucevei nu există un specialist de acest gen. Totodată, cabinetele şcolare deservesc un număr multe prea mare de elevi, iar consilierii lucrează peste norma pe care o au, ţinând cont că potrivit reglementărilor în vigoare este prevăzut ca un cabinet psihopedagogic să funcţioneze la fiecare 800 de elevi.

Mai mult de atât, în unităţile din zonele rurale ale Sucevei lucrează doar patru consilieri şcolari, singurele şcoli în care elevii beneficiază de aceste servicii fiind Şcoala Gimnazială Brodina, Şcoala Gimnazială “Dimitrie Păcurariu” Şcheia, Şcoala Gimnazială “Iorgu G. Toma” Vama, Şcoala Gimnazială Păltinoasa, Şcoala Gimnazială Capu Codrului şi Şcoala Gimnazială “Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei.

 

25.366 de elevi au avut parte de servicii de consiliere în anul şcolar trecut

Potrivit psih. Florin Bagiu, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava, “în anul şcolar 2012-2013, 25.366 de elevi au beneficiat de serviciile unui consilier şcolar fie în şedinţe individuale, fie în şedinţe de grup”. Potrivit unei centralizări prezentate de acesta, o adresabilitatea mai mare pentru serviciile consilierilor şcolari s-a remarcat din partea elevilor de liceu (15.200 de beneficiari, majoritatea din mediul urban), urmaţi de elevii ciclului gimnazial (9.525 de elevi).

Directorul CJRAE Suceava a mai menţionat că pe adresa instituţiei sosesc numeroase cereri din partea şcolilor pentru înfiinţarea de cabinete psihopedagogice, însă din 2008 posturile sunt blocate.

Sfera atribuţiilor psihologului şcolar este una destul de largă şi vizează activităţi de informare, consiliere, documentare şi îndrumare pentru preşcolari, elevi, părinţi şi profesori pe diferite teme precum cunoaştere şi autocunoaştere, adaptarea elevilor la mediul şcolar, adaptarea şcolii la nevoile elevilor, optimizarea relaţiilor şcoală-elevi-părinţi etc.

Totodată, psihologul şcolar mai dezvoltă o serie de programe educaţionale, programe  împotriva violenţei, împotriva consumului de alcool, droguri şi tutun, programe pentru promovarea unui mod de viaţă sănătos, de orientare socioprofesională pentru elevii din anii terminali etc.

 

Tinerii se confruntă cu probleme din ce în ce mai complexe

Stresul, dificultăţi de adaptare şcolară, probleme de ordin emoţional, volumul prea mare de informaţii ce trebuie învăţate într-un interval scurt de timp, imposibilitatea de a face faţă cerinţelor profesorilor, competiţia şcolară sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă elevii din judeţ.

Activitatea psihologului cu elevii poate fi colectivă sau individuală, aceasta din urmă realizându-se în condiţii de confidenţialitate.

„Sunt probleme şi situaţii complexe cu care mai ales adolescenţii, elevii de liceu, se confruntă, iar prezenţa unui psiholog e indispensabilă. Foarte mulţidintre elevii care se adresează consilierilor sunt elevi de clasa a IX-a care trec pragul cabinetelor din cauza greutăţilor de adaptare. Mulţi dintre ei îşi schimbă domiciliul, se confruntă cu un sistem de notare mai sever la liceele din oraş, schimbările ce apar în viaţa lor sunt numeroase şi astfel apar mici derapaje care pot fi însă îndreptate cu ajutorul părinţilor, al dirigintelui şi al consilierului şcolar”, a mai precizat Florin Bagiu.

Cu toate că de multe opri problemele elevilor îşi pot găsi soluţionarea în cabinetele psihopedagogice din şcoli, încă există o reticenţă din partea acestora, o doză de ruşine, pentru a se adresa acestor specialişti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prea puţini psihologi şcolari pentru elevii unităţilor de învăţământ din judeţ.
 Vizualizări articol: 1863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Prea puţini psihologi şcolari pentru elevii unităţilor de învăţământ din judeţ4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei