Analizele de bilanţ ale poliţiei cu privire la anul 2013 arată o creştere mai mult decât îngrijorătoare a numărului de morţi pe şosele, mai ales în zona Câmpulung Moldovenesc, unde s-au concentrat în ultima perioadă cele mai mari tragedii rutiere.
Conform analizei de bilanţ a Compartimentului Rutier al Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, în 2013, în zona de competenţă (DN 17, de la ieşirea din Frasin dinspre Câmpulung Moldovenesc şi până pe Mestecăniş, precum şi pe alte câteva drumuri secundare) s-au produs 29 de accidente grave, soldate cu 15 morţi şi 23 de răniţi grav. Prin comparaţie, în 2012 s-au petrecut 32 de accidente grave, soldate cu cinci morţi. Aşadar, cel mai important indicator din statistici, numărul de decedaţi, a crescut de trei ori, de la cinci la 15.
Poliţiştii rutieri spun că au făcut tot ce a fost posibil pentru a reduce numărul accidentelor
Toate acestea s-au întâmplat în condiţiile în care poliţiştii rutieri au efectuat un număr foarte mare de controale în trafic. Relevant în acest sens este că la Câmpulung Moldovenesc au acţionat zilnic în ultimele luni două autospeciale cu radar.
Pe parcursul anului 2013, pe zona Câmpulung Moldovenesc au fost constatate 187 de infracţiuni şi aplicate 7.327 de amenzi. De asemenea, poliţiştii rutieri au ridicat 365 de permise de conducere pentru contravenţii, plus alte 73 pentru infracţiuni. Dintre şoferii lăsaţi fără permise de conducere, 138 au fost filmaţi de camera de pe maşina poliţiei în timp ce depăşeau neregulamentar, în timp ce 114 au fost înregistraţi cu viteze care depăşeau cu 50 de kilometri la oră limita maximă admisă pe respectiva porţiune de drum.
Subinspectorul Andrei Boico, şeful Compartimentului Rutier al Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, a explicat că numărul de amenzi aplicate a fost cu aproximativ 3.000 mai mare decât în 2012.
Tragediile cele mai mari s-au produs în zona în care acţiona Poliţia Rutieră
„După cum se vede clar şi din statistici, am acţionat foarte mult pe linia vitezei excesive şi a depăşirilor neregulamentare, acestea fiind două din cauzele principale ale producerii accidentelor grave”, a explicat subinspectorul Andrei Boico.
Din păcate, chiar şi în aceste condiţii, gravitatea accidentelor a crescut în ultimul an.
Ofiţerul a subliniat că atât în cazul accidentului cu trei morţi de acum o săptămână, de la ieşirea din Câmpulung Moldovenesc spre Gura Humorului, cât şi al accidentului cu patru morţi de la Prisaca Dornei, din luna mai a anului trecut, câte un echipaj de Poliţie Rutieră acţiona în imediata apropiere a locului în care s-au produs tragediile.
14 oameni au murit în accidente rutiere grave, în zona Rădăuţi
Pe de altă parte, statisticile întocmite de Poliţia Rutieră Rădăuţi dezvăluie că pe parcursul anului trecut numărul persoanelor care au murit în evenimente rutiere grave, în zona Rădăuţi, aproape că s-a dublat, comparativ cu anul 2012. Dacă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2012 poliţiştii rutieri rădăuţeni au înregistrat 41 de accidente grave soldate cu opt morţi, 48 de răniţi grav şi 25 de răniţi uşor, anul trecut în zonă au fost 45 de evenimente rutiere grave în care şi-au pierdut viaţa 14 oameni, 40 au fost răniţi grav, iar 18 au fost răniţi uşor, cu menţiunea că majoritatea accidentelor s-au produs în intervalul orar 06.00-12.00.
Creşterea este evidentă şi la nivelul municipiului Rădăuţi, de la opt accidente grave, cu un mort şi opt răniţi grav în 2012, la zece accidente grave, cu trei morţi şi opt răniţi grav, înregistraţi în anul 2013.
Şeful Formaţiunii Poliţia Rutieră Rădăuţi, inspectorul principal de poliţie Gabriel Chifan, a declarat: „În anul 2013, despre cauzele care au determinat evenimentele rutiere, pot spune că majoritatea s-au datorat nerespectării regimului legal de viteză, vitezei neadaptate la condiţiile de drum, indisciplinei pietonale, abaterilor comise de biciclişti şi mopedişti, traversărilor şi depăşirilor neregulamentare, neacordării de prioritate, abaterilor comise de conducătorii de atelaje sau animale, cât şi nerespectării distanţei între vehicule. Cât despre acest an, vă asigur că poliţiştii rutieri rădăuţeni vor fi permanent, indiferent că e zi sau noapte, pe şoselele din zonă, iar cei care vor fi depistaţi în neregulă vor fi pedepsiţi aspru. Controalele pe care le vom efectua în trafic, cu sau fără aparatul radar, vor acoperi toată zona arondată formaţiunii noastre”.