Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a eliberat în cursul anului trecut un număr mai mic de carduri şi formulare europene comparativ cu anul precedent, însă deconturile pentru tratamentele în străinătate ale asiguraţilor au fost de trei ori mai mari în 2013 faţă de 2012. Aşa reiese dintr-un raport al instituţiei, semnat de preşedintele director general Adela Băişanu şi dat publicităţii ieri.
Potrivit documentului, anul trecut, prin aplicarea Regulamentului Consiliului European CE nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate, CAS Suceava a emis, la solicitarea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene un număr de 1.017 formulare europene, faţă de 1.235 eliberate anul precedent. Pe de altă parte, în 2013, instituţia a eliberat la solicitarea persoanelor asigurate un număr de 6.003 carduri europene, mai puţine comparativ cu 2012, când au fost eliberate 6.518.
Conform datelor transmise de Adela Băişanu, cardul european acordat asiguraţilor este gratuit, iar persoanele asigurate care solicită şi beneficiază de acest document sau de certificatul provizoriu care-l înlocuieşte pot obţine servicii medicale devenite necesare pe timpul şederii temporare în ţările UE, în principal servicii pentru afecţiuni acute sau urgenţe, în perioada de valabilitate a cardului.
Unităţile sanitare din Italia, Franţa, Austria şi Germania, preferate de asiguraţii suceveni
În acelaşi comunicat, şefa CAS Suceava precizează că, în cazul decontării serviciilor medicale obţinute în statele UE de către asiguraţii români beneficiari de card european, certificat provizoriu de înlocuire a acestui document sau de formulare europene (E 106, E 121 şi E 112), anul trecut au fost decontate 704solicitări, faţă de 175 în anul precedent. În aceste condiţii, suma plătită în 2013 de această instituţie pentru serviciile medicale de care au beneficiat asiguraţii suceveni în statele UE a fost de 5.265.490,84 lei, de trei ori mai mare decât suma achitată în 2012, care a fost de 1.685.118,62 lei.
Pe de altă parte, anul trecut, CAS Suceava a emis 23 formulare E 112 (S2), comparativ cu 19 documente de acest gen emise în anul precedent. La acest capitol trebuie menţionat căstatul român plăteşte integral tratamentul în străinătate al persoanelor care suferă de boli grave şi care trebuie să suporte o operaţie ce nu poate fi realizată în ţară, iar decontarea cheltuielilor se face în baza respectivului formular. Cei 23 asiguraţi care în 2013 au obţinut formularul E 112 s-au tratat în unităţi sanitare din Italia, Franţa, Austria şi Germania.