Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 24 ian 2014 - Anul XIX, nr. 17 (5526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bani doar pe hârtie

Crescătorii de vaci, nemulţumiţi de procedurile greoaie pentru subvenţionarea tancurilor de răcire a laptelui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Accesarea ajutorului guvernamental de 5.000 de euro pentru achiziţionarea, prin asociaţii rurale, a unor tancuri de răcire a laptelui, o măsură care ar trebui, cel puţin teoretic, să aducă un astfel de tanc în fiecare comună, de care să beneficieze micii crescători, se dovedeşte foarte greu de pus în practică.  

Eugen Mogoş, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, instituţia care trebuie să primească dosarele pentru acest ajutor oferit de Guvernul României, a informat că nu s-a primit încă nici o solicitare în acest sens.

 

Nemulțumirile fermierilor

Reprezentanţii fermierilor din toată ţara au reclamat că procedurile sunt greoaie şi este nevoie de mai mult timp pentru întocmirea documentaţiei. Una din sesizările care au ajuns la Guvernul României a fost trimisă de Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa.

„Procedurile de constituire a unor asociaţii rurale care să poată primi această subvenţie durează cel puţin 30 de zile lucrătoare şi, fiind sărbătorile de iarnă, cu multe zile libere, nu ne-am putut încadra în termen”, a declarat preşedintele asociaţiei, Alexandru Crăiuţ.

Conform Hotărârii de Guvern 859 din 6 noiembrie 2013, banii pot fi accesaţi de crescători care deţin până la cinci capete de vaci de lapte şi sunt organizaţi în acest scop într-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună.

Alexandru Crăiuţ a mai cerut, în sesizarea trimisă către Guvernului României, ca în aceste asociaţii să fie incluşi şi crescătorii cu până la zece capete, care riscă altfel să fie prinşi la mijloc, între micii crescători şi cei mari.

 

Un tanc de răcire, prea puţin pentru comunele răsfirate de la munte

De asemenea, reprezentantul fermierilor de la Moldoviţa a mai solicitat ca sprijinul financiar să fie extins până la 7 - 8.000 de euro.

„Motivăm această modificare prin faptul că în zonele de munte gospodăriile ţărăneşti sunt foarte răspândite, iar între sate şi centrul de comună sunt distanţe foarte mari. Prin urmare, un singur tanc de răcire la nivel de comună nu este suficient, ar fi nevoie de unul în fiecare sat”, a precizat Crăiuţ.

El a arătat că la nivelul comunei Moldoviţa s-au început procedurile pentru înfiinţarea asociaţiei rurale prin care se va solicita subvenţia pentru tancul de răcire a laptelui. Asociaţia a fost înregistrată în instanţă sub numele „Moldolact” Moldoviţa.   

Trebuie precizat că un detaliu important este legat de primării, care trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu cu toate utilităţile necesare pentru tancul de răcire.

Inginerul Cornel Costeliuc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”, a explicat şi el de ce s-a ajuns în situaţia de a nu exista solicitări pentru subvenţionarea achiziţionării tancurilor de răcire a laptelui.

„Chiar dacă există asociaţii rurale, acestea nu sunt funcţionale, nu s-au constituit, procedura fiind greoaie”, a precizat inginerul.

 

2014 a adus reguli stricte privind calitatea laptelui

Reamintim că de la 1 ianuarie 2014 procesatorii sunt obligaţi să preia doar lapte conform cu standardele stabilite în spaţiul Uniunii Europene. Laptele conform trebuie să aibă sub 100.000 de germeni per mililitru la colectare şi maximum 400.000 de celule somatice per mililitru. Asta înseamnă că laptele trebuie să fie muls în condiţii de igienă maximă şi să fie depozitat imediat la rece. Cu excepţia marilor fermieri,  majoritatea crescătorilor de bovine din judeţ nu au tancuri de răcire.

 

Ministerul Agriculturii, de acord cu prelungirea perioadei de depunere a cererilor şi a documentelor

Nemulţumirile transmise de fermierii din toată ţara par să fi avut efectul dorit.

În cadrul unui proiect de modificare a Hotărârii de Guvern, Ministerul Agriculturii propune prelungirea termenelor pentru asociaţiile rurale care vor să achiziţioneze tancuri de răcire a laptelui subvenţionate.

„Având în vedere perioada relativ scurtă (o lună) de depunere a cererilor inţiale de către formele asociative pentru obţinerea avizului prealabil (20 noiembrie – 30 decembrie 2013), se impune iniţierea unei noi perioade de depunere de cereri iniţiale, respectiv 1 februarie – 15 aprilie 2014 și reglementarea perioadei de depunere a documentelor, respectiv 20 ianuarie – 15 mai 2014”, se arată în propunerea înaintată de Ministerul Agriculturii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de vaci, nemulţumiţi de procedurile greoaie pentru subvenţionarea tancurilor de răcire a laptelui.
 Vizualizări articol: 3119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Crescătorii de vaci, nemulţumiţi de procedurile greoaie pentru subvenţionarea tancurilor de răcire a laptelui3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei