Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 24 ian 2014 - Anul XIX, nr. 17 (5526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Salvare

Casă-monument din Suceava, donată de proprietari Muzeului Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai vechi case din municipiul Suceava, construită în 1890, cu statut de monument încă din 1957, are şanse să fie salvată. Este vorba despre Casa de lemn Hopmeier, de pe strada Armenească nr. 13, acum aflată într-o stare avansată de degradare. Statutul de monument a fost reconfirmat în 2004, Casa de lemn Hopmeier având codul sv-II-m-B-05454 în lista Monumentelor Istorice din România.

Proprietari sunt o familie din afara judeţului, care deţine aproximativ 60% din imobil, şi Primăria Suceava, proprietar pe restul de 40%. Proprietarul majoritar a donat partea pe care o deţine Muzeului Bucovinei, printr-un contract de donaţie cu sarcină semnat la sfârşitul săptămânii trecute. Muzeul intenţionează să strămute acest obiectiv de arhitectură la Muzeul Satului Bucovinean, să-l restaureze şi să-l conserve. Pentru aceasta este nevoie ca şi al doilea proprietar, Primăria Suceava, să dea muzeului partea rămasă, cu titlu gratuit.

 

Prin restaurare Casa Hopmeier îşi poate păstra statutul de monument

Directorul muzeului, Emil Ursu, ne-a declarat, ieri, că primarul de Suceava, Ion Lungu, şi-a arătat toată disponibilitatea pentru acest transfer. Singura problemă încă în discuţie este găsirea unei alte case pentru familia de asistaţi social care acum locuieşte acolo. „Noi intenţionăm să preluăm obiectivul doar dacă primăria găseşte alt spaţiu pentru chiriaşii de acolo. Sunt convins că se va găsi o soluţie. Primarul Ion Lungu m-a asigurat de tot sprijinul său. Prin acest demers, Muzeul Bucovinei salvează de la moarte sigură un obiectiv de arhitectură de secol XIX din Suceava”, a declarat Ursu.

Din cauza stării avansate de degradare, Primăria Suceava a iniţiat în noiembrie 2009 procedura de declasare ca monument de arhitectură, însă dacă această casă va fi strămutată la Muzeul Satului şi va fi restaurată îşi poate păstra statutul de monument.

Emil Ursu a arătat că strămutarea şi reamplasarea vor fi făcute de personalul de la muzeu, iar lucrările de restaurare s-ar ridica, fără o evaluare foarte exactă, la maximum 50.000 de lei.

În Muzeul Satului mai există un singur obiectiv donat de proprietar - Biserica de la Vama, toate celelalte fiind achiziţionate de Muzeul de Istorie. Pentru acest an, Emil Ursu şi-a propus să crească averea Muzeului Satului şi cu o instituţie de învăţământ, construită tot la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX: şcoala din satul Securiceni, din comuna Udeşti. Acum este închisă, degradată, iar Primăria Udeşti este dispusă să o transfere gratuit muzeului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casă-monument din Suceava, donată de proprietari Muzeului Bucovinei.
 Vizualizări articol: 7635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 14 voturi
Casă-monument din Suceava, donată de proprietari Muzeului Bucovinei4.4514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E perfect, sa ne intoarcem la normalitate trimis de
(24 ian 2014, 20:55:36
Sa ii cinstim pe cei care au fost inaintea noastra. Trebuie sa fim vigilenti si sa taiem metodic incet dar cu sistema motu la securistii tradatori de neam dar si debili de meserie care au sodomizat acest neam in perioada NEO.
Trebuie sa ne respectam noi intre noi astia simpli si cu bun simt. Noi santem "taranii" care nu isi vand tara.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei