Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 ian 2014 - Anul XIX, nr. 16 (5525)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sancţiune

Un miliard de lei vechi daune morale pentru distrugerea mozaicului de la fosta IUPS Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Suceava şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava au pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul intentat de artistul plastic Traian Brădean pentru distrugerea operei mozaic parietal, amplasat pe peretele exterior al halei industriale a fostei Întreprinderi de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS) Suceava. Pictorul a fost reprezentat în instanţă de Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor în Domeniul Artelor Vizuale VISARTA, al cărei membru era.

După ce demolarea clădirii a fost aprobată de primărie pentru ca un investitor privat să construiască un ansamblu de locuinţe, în 2008 pictorul a dat în judecată municipalitatea, reprezentată prin primar, şi Direcţia pentru Cultură, cerând daune morale de 10.800.000 lei şi plata cheltuielilor de judecată, pentru încălcarea dreptului de autor. În motivaţia pictorului Brădean se arată că, potrivit legii, „opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată prin simplul fapt al existenţei ei”. Primăria s-a apărat susținând că mozaicul parietal nu a fost monument de for public şi în lipsa acestei calităţi nu se putea bucura de protecţia administraţiei publice locale. Mai mult, hala industrială avea un proprietar privat, deci nu era treaba primăriei.

Autorul şi VISARTA au arătat că acest ansamblu monumental, destinat iniţial staţiei de metrou Piaţa Unirii din Bucureşti, a fost transferat la Suceava, în 1983, iar la inaugurarea oficială „edilii locali şi-au însuşit-o ca pe o excepţională lucrare de for public” deoarece era „unică în ţară prin valoare şi întindere ca monument de for public”. Drepturile morale ale autorului asupra operei sale sunt reglementate de art.10 din Legea 8/1996 care precizează că acesta „are dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi a se opune oricărei modificări şi atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputaţia sa”.

 

Instituţiile statului, acuzate de rea-credinţă pentru că au ignorat apelurile publice de salvare a mozaicului

ArgumentelePrimăriei, că la eliberarea autorizaţiei de demolare, în iulie 2007, a respectat legea şi că nu are răspundere civilă delictuală, sunt demontate de reclamant prin invocarea campaniei de presă începute imediat după eliberarea autorizaţiei de demolare, în august 2007, prin care administraţia locală a fost atenţionată că mozaicul parietal se afla sub protecţia Legii 8/1996.

Mai mult, directorul Muzeului de Istorie Bucovina, Emil Ursu, a transmis primăriei o adresă oficială în care se oferea ca instituţia pe care o conduce să se ocupe gratuit de demontare şi de depozitare, până când autorul decide ce face cu opera sa. „Atunci am fost acuzat de primar că sunt criptocomunist şi nostalgic al comunismului”, ne-a declarat directorul Ursu. În acest context, în a doua decadă a lunii octombrie a anului 2007, mozaicul a fost distrus.

„După primirea mesajelor susţinute din partea presei, autorităţile administraţiei locale, în loc de a suspenda temporar autorizaţia de demolare şi a lua legătura cu autorul pentru a stabili împreună soluţii de salvare a operei, au dat verdict de distrugere a mozaicului. De aici rezultă legătura între faptă şi prejudiciu, vinovăţia pârâtelor-intimate fiind evidentă, îmbrăcând şi forma relei-credinţe”, mai arată Traian Brădean.

 

Primăria Suceava ar putea încerca recuperarea banilor pentru despăgubiri

Artistul plastic a murit în februarie 2013, după ce Tribunalul şi Curtea de Apel Suceava au stabilit valoarea despăgubirilor la 100.000 de lei şi plata cheltuielilor de judecată. Cei doi moştenitori ai săi au preluat procesul şi s-au întâlnit din nou în instanţă cu primăria şi Direcţia pentru Cultură deoarece toate cele trei părţi au făcut apel.

La sfârşitul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins apelurile primăriei şi Direcţiei Pentru Cultură Suceava şi a decis irevocabil menţinerea sentinţei instanţelor sucevene, plus plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 2.149 lei.

Ieri, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat într-o conferinţă de presă că nu comentează în nici un fel deciziile instanţei, dar că se va consulta cu juriştii instituţiei, să vadă dacă banii pe care trebuie să-i plătească primăria moştenitorilor lui Traian Brădean pot fi recuperaţi de la firma care a cumpărat fosta IUPS şi a realizat efectiv demolarea,  SC Office Development SRL.

Direcţia pentru Cultură, pe site-ul căreia mozaicul figura ca monument de for, deşi nu a fost clasat oficial astfel, îşi susţine în continuare absenţa calităţii procesuale şi a atribuţiilor în privinţa aplicării legii drepturilor de autor. Bugetul de cheltuieli materiale al instituţiei, pentru acest an, este de 101.000 lei, potrivit directorului Aurel Buzincu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un miliard de lei vechi daune morale pentru distrugerea mozaicului de la fosta IUPS Suceava.
 Vizualizări articol: 8548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Un miliard de lei vechi daune morale pentru distrugerea mozaicului de la fosta IUPS Suceava4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nesimtire trimis de
(23 ian 2014, 13:29:04
Lungule esti un nesimtit, tu ai dat autorizatie de demolare stiind ceea ceea ce vroia proprietarul si acum cauti sa te scoti basma curata imputand despagubiri proprietarului. Cum poti sa acuzi un artis ca e "criptocomunist şi nostalgic al comunismului” din cauza operei sale. Numai sa distrugeti, asta stiti. Tu ar trebui sa platesti despagubirile si spun TU din banii personali nu din banii nostri publici.
2.   BRAVO LUNGU trimis de
(23 ian 2014, 17:40:16
Domnul primar este mai preocupat sa-i fauteze si sa-i amendeze pe aia de la Padrino Lounge din Casa de Cultura,ca au pus niste mocheta si niste parchet pe jos,pentru ca nu cumva localul sa arate mai bine ca a lu` fiisu,dar noi tacem, inghitim si scoatem banul din buzunar pentru a plati gafele alesilor,buna treaba ,nu?
3.   Comentariu trimis de
(24 ian 2014, 11:03:17
aici instanta de judecata este vinovata . sa plateasca cei care au aprobat demolarea din buzunarul lor nu din bani publici ,cine greseste sa plateasca de ce sa platim noi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei