Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 ian 2014 - Anul XIX, nr. 15 (5524)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Datorii imense

Termica, la un pas de a rămâne fără energie electrică de la E.ON, în plin sezon de furnizare a căldurii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datoriile imense ale populaţiei în contul energiei termice consumate au dus la crearea unei situaţii periculoase, care s-ar putea solda oricând cu oprirea furnizării căldurii, în plină iarnă, pentru municipiul Suceava. Chiar săptămâna aceasta, sucevenii au fost la un pas de a rămâne fără căldură de la Termica, când E.ON, furnizorul de energie electrică, a vrut să pună în practică somaţiile repetate de oprire a curentului electric pentru întreg sistemul de termoficare.

„Am fost ieri la discuţii cu conducerea E.ON. Am stat cu sabia deasupra capului, eram la un pas de a ne întrerupe furnizarea energiei electrice pentru Termica, inclusiv toate punctele termice din oraş, pentru că sunt facturi restante de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi”, le-a mărturisit ieri primarul Ion Lungu reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, prezenţi la şedinţa lunară de la sediul Primăriei Suceava.

Deocamdată, „bomba cu ceas” a datoriilor Termica către furnizorii proprii, precum E.ON (energie electrică), ACET (apă industrială), Bioenergy (energie termică) a mai fost „amânată”, printr-o plată de două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) făcută de primărie în contul subvenţiilor pentru căldura furnizată populaţiei.

Dar în orice moment, cei care au de recuperat de la Termica sume colosale pot lua o măsură extremă, care să aibă ca efect lăsarea populaţiei în frig, dacă serviciile pe care ei le furnizează nu sunt plătite.

Problema e că încasările de la populaţie sunt la un minim istoric, mai ales pentru perioada de iarnă.

De exemplu, pentru luna noiembrie, numai factura la Bioenergy, pentru energia termică preluată de Termica de la gardul noii centrale termice, este de 2,8 milioane de lei, iar pentru decembrie, de 4,78 milioane lei. La aceste facturi se adaugă cheltuielile Termica de transport şi distribuţie, de 99 de lei/gigacalorie.

Problema e că încasările de la populaţie pentru luna decembrie au fost de numai 400.000 de lei (patru miliarde lei vechi), adică echivalentul unei plăţi de 18 lei pentru fiecare abonat al Termica.

„În condiţiile în care se înregistrează datorii mari şi la producător, riscăm să rămânem fără căldură, iar responsabilitatea e în întregime a celor care nu plătesc, deşi gigacaloria a fost menţinută la unul din cele mai mici preţuri din ţară”, a adăugat primarul Ion Lungu, care a făcut apel la populaţie să facă eforturi să plătească ceea ce a consumat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica, la un pas de a rămâne fără energie electrică de la E.ON, în plin sezon de furnizare a căldurii.
 Vizualizări articol: 1293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Termica, la un pas de a rămâne fără energie electrică de la E.ON, în plin sezon de furnizare a căldurii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comisia analiza activitatea Termica trimis de
(22 ian 2014, 12:07:07
USL cand a preluat puterea a dorit o Conisie de analiza activitatea Termica.Componenţa acestei comisii: Ovidiu Donţu, Costel Tătăranu, Cornel Grosar, Vasile Mocanu, Andrei Păduraru, Cristinel Creţu, Adrian Arămescu, Marcel Dan Roibu şi Paul Rusu.Raportul a fost încheiat şi predat Primăriei Suceava în octombrie 2013, dar nu a mai ajuns niciodată să fie discutat în plenul Consiliului Local. Una dintre concluzii:
„Subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, SC Termica SA fiind silită să funcţioneze, în ultimii ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură.Preţul gigacaloriei plătit de populaţie a fost populist menţinut la unul dintre cele mai mici nivele din ţară".Din inventarierea proceselor pe care Primaria le are cu administratorii SC Termica rezulta urmatoarele sume restanta subventii:93,3 milioane de lei plus 70 de milioane de lei plus 5 milioane lei .In total 168.3 milioane lei adica 38.25 milioane euro.
2.   Minciuni trimis de
(22 ian 2014, 13:23:45
Cel care a scris articolul, cunoscut pupator in funduletul gras al primarului, ar trebui intii sa informeze corect de unde provine datoria Termica si nu sa ia de bune ragaielile prelipceanului mincinos.
3.   Ca intotdeauna, nimeni nu este vinovat... trimis de
(22 ian 2014, 14:37:19
Va mai ginditi sa mariti pretul gigacaloriei cind unii oameni n-au bani?
Este scump si asa... dar ar trebui de rezolvat, ca sunt pierderi prea mari de caldura !
Explicatia e simpla, sistemul de incalzire a fost construit in perioada comunista, cand trei sferturi din caldura era destinata consumului din zona industriala si doar un sfert populatiei. In prezent, sistemul deserveste doar un sfert din abonatii de dinainte.

Astfel, tevile sunt prea mari si genereaza pierderi de pana la 23%. Locatarii nu au bani. Inlocuirea actualelor tevi cu unele mai mici, ar fi singura solutie, numai ca primaria nu are bani ori nu stie ce trebuie sa faca.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei