Datoriile imense ale populaţiei în contul energiei termice consumate au dus la crearea unei situaţii periculoase, care s-ar putea solda oricând cu oprirea furnizării căldurii, în plină iarnă, pentru municipiul Suceava. Chiar săptămâna aceasta, sucevenii au fost la un pas de a rămâne fără căldură de la Termica, când E.ON, furnizorul de energie electrică, a vrut să pună în practică somaţiile repetate de oprire a curentului electric pentru întreg sistemul de termoficare.
„Am fost ieri la discuţii cu conducerea E.ON. Am stat cu sabia deasupra capului, eram la un pas de a ne întrerupe furnizarea energiei electrice pentru Termica, inclusiv toate punctele termice din oraş, pentru că sunt facturi restante de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi”, le-a mărturisit ieri primarul Ion Lungu reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, prezenţi la şedinţa lunară de la sediul Primăriei Suceava.
Deocamdată, „bomba cu ceas” a datoriilor Termica către furnizorii proprii, precum E.ON (energie electrică), ACET (apă industrială), Bioenergy (energie termică) a mai fost „amânată”, printr-o plată de două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) făcută de primărie în contul subvenţiilor pentru căldura furnizată populaţiei.
Dar în orice moment, cei care au de recuperat de la Termica sume colosale pot lua o măsură extremă, care să aibă ca efect lăsarea populaţiei în frig, dacă serviciile pe care ei le furnizează nu sunt plătite.
Problema e că încasările de la populaţie sunt la un minim istoric, mai ales pentru perioada de iarnă.
De exemplu, pentru luna noiembrie, numai factura la Bioenergy, pentru energia termică preluată de Termica de la gardul noii centrale termice, este de 2,8 milioane de lei, iar pentru decembrie, de 4,78 milioane lei. La aceste facturi se adaugă cheltuielile Termica de transport şi distribuţie, de 99 de lei/gigacalorie.
Problema e că încasările de la populaţie pentru luna decembrie au fost de numai 400.000 de lei (patru miliarde lei vechi), adică echivalentul unei plăţi de 18 lei pentru fiecare abonat al Termica.
„În condiţiile în care se înregistrează datorii mari şi la producător, riscăm să rămânem fără căldură, iar responsabilitatea e în întregime a celor care nu plătesc, deşi gigacaloria a fost menţinută la unul din cele mai mici preţuri din ţară”, a adăugat primarul Ion Lungu, care a făcut apel la populaţie să facă eforturi să plătească ceea ce a consumat.
(22 ian 2014, 12:07:07
„Subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, SC Termica SA fiind silită să funcţioneze, în ultimii ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură.Preţul gigacaloriei plătit de populaţie a fost populist menţinut la unul dintre cele mai mici nivele din ţară".Din inventarierea proceselor pe care Primaria le are cu administratorii SC Termica rezulta urmatoarele sume restanta subventii:93,3 milioane de lei plus 70 de milioane de lei plus 5 milioane lei .In total 168.3 milioane lei adica 38.25 milioane euro.