Problema rău-platnicilor din cadrul asociaţiilor de proprietari din Suceava tinde să devină o problemă a întregului oraş, care riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, în plină iarnă. Mai mult, în scurt timp, şi furnizarea apei reci este ameninţată, datoriile populaţiei către furnizorii de utilităţi crescând într-un ritm vertiginos.
Numai către Termica şi ACET, sucevenii au de achitat datorii de 240 de miliarde de lei vechi.
„Nu este de glumă, dacă lucrurile merg aşa ca până acum, se blochează întreg sistemul. În loc să scadă, de la o lună la alta se tot măresc debitele. În loc să se plătească ce s-a consumat în luna anterioară şi ceva din restanţe, datoriile cresc vertiginos. Vom rămâne fără căldură şi apă caldă, iar responsabilitatea e în întregime a celor care nu plătesc”, i-a avertizat primarul Ion Lungu pe reprezentanţii asociaţilor de proprietari din Suceava.
Acesta a solicitat reînfiinţarea comisiilor mixte Termica-asociaţii, care să meargă la uşile datornicilor, să-i determine să achite cât mai mult din restanţe.
„A venit momentul adevărului. Nu putem merge mai departe fără să se plătească. Cui nu-i convine să se debranşeze. Nimeni nu vine să facă acte de caritate. Dacă nu făceau centrala cei de la Bioenergy, azi eram ca la Târgovişte, nu mai putea asigura căldură în oraş. Ne trebuiau 1.000 de miliarde de lei vechi doar să cumpărăm cărbune, bani care nu sunt şi nici nu ne mai credita nimeni”, a spus Lungu, care a menţionat că noul producător de energie termică nu a văzut încă banii pentru energia termică furnizată sucevenilor.
Îngrijorătoare este şi situaţia ACET-ului, unde, deşi facturile către populaţie sunt mai mici, tot s-au acumulat datorii de 37 de miliarde de lei vechi, ceea ce pune societatea în incapacitatea de a-şi achita propriile obligaţii către furnizori şi cheltuielile de funcţionare.
„Cei care stau la bloc trebuie să realizeze că dacă stau la bloc şi vor să aibă apă, căldură, apă caldă, gaz metan, adică elementele de civilizaţie, trebuie să plătească pentru ele. Care nu, nu au decât să se mute la ţară, ori în locuinţe mai mici, la care să facă faţă cheltuielilor. Nu poate da nimeni utilităţi gratuite populaţiei. Pe lângă cazuri sociale, care cu adevărat se descurcă greu, există şi multă rea-voinţă. Care vrea să plătească, găseşte să dea ceva în fiecare lună. Dar când vezi că de şapte ani de zile nu au plătit un leu, e clar că este rea-voinţă”, a precizat Lungu.
O atenţionare asemănătoare a venit şi din partea directorului Termica, Ovidiu Dumitrescu:
„Există un furnizor privat de energie, cu acţionar majoritar în Austria, care a făcut o investiţie de vreo 80 de milioane de euro, pe care trebuie să o şi recupereze, să scoată bani din activitatea pe care o face. Furnizorul nu va aduce bani de acasă să ţină funcţională termoficarea din Suceava. Lămuriţi oamenii că trebuie să plătească sau vor trebui să găsească alte soluţii pentru a avea căldură şi apă caldă”.
În municipiul Suceava există aproximativ 23.000 de abonaţi la sistemul centralizat de termoficare, iar din cele 110 asociaţii de proprietari, mai puţin de 30% sunt cu plăţile la zi către furnizorii de utilităţi.
(22 ian 2014, 13:00:32