Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 22 ian 2014 - Anul XIX, nr. 15 (5524)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problemă de mentalitate

Rău-platnicii la utilităţi, acuzaţi că pun în pericol furnizarea căldurii în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema rău-platnicilor din cadrul asociaţiilor de proprietari din Suceava tinde să devină o problemă a întregului oraş, care riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, în plină iarnă. Mai mult, în scurt timp, şi furnizarea apei reci este ameninţată, datoriile populaţiei către furnizorii de utilităţi crescând într-un ritm vertiginos.

Numai către Termica şi ACET, sucevenii au de achitat datorii de 240 de miliarde de lei vechi.

„Nu este de glumă, dacă lucrurile merg aşa ca până acum, se blochează întreg sistemul. În loc să scadă, de la o lună la alta se tot măresc debitele. În loc să se plătească ce s-a consumat în luna anterioară şi ceva din restanţe, datoriile cresc vertiginos. Vom rămâne fără căldură şi apă caldă, iar responsabilitatea e în întregime a celor care nu plătesc”, i-a avertizat primarul Ion Lungu pe reprezentanţii asociaţilor de proprietari din Suceava.

Acesta a solicitat reînfiinţarea comisiilor mixte Termica-asociaţii, care să meargă la uşile datornicilor, să-i determine să achite cât mai mult din restanţe.

„A venit momentul adevărului. Nu putem merge mai departe fără să se plătească. Cui nu-i convine să se debranşeze. Nimeni nu vine să facă acte de caritate. Dacă nu făceau centrala cei de la Bioenergy, azi eram ca la Târgovişte, nu mai putea asigura căldură în oraş. Ne trebuiau 1.000 de miliarde de lei vechi doar să cumpărăm cărbune, bani care nu sunt şi nici nu ne mai credita nimeni”, a spus Lungu, care a menţionat că noul producător de energie termică nu a văzut încă banii pentru energia termică furnizată sucevenilor.

Îngrijorătoare este şi situaţia ACET-ului, unde, deşi facturile către populaţie sunt mai mici, tot s-au acumulat datorii de 37 de miliarde de lei vechi, ceea ce pune societatea în incapacitatea de a-şi achita propriile obligaţii către furnizori şi cheltuielile de funcţionare.

„Cei care stau la bloc trebuie să realizeze că dacă stau la bloc şi vor să aibă apă, căldură, apă caldă, gaz metan, adică elementele de civilizaţie, trebuie să plătească pentru ele. Care nu, nu au decât să se mute la ţară, ori în locuinţe mai mici, la care să facă faţă cheltuielilor. Nu poate da nimeni utilităţi gratuite populaţiei. Pe lângă cazuri sociale, care cu adevărat se descurcă greu, există şi multă rea-voinţă. Care vrea să plătească, găseşte să dea ceva în fiecare lună. Dar când vezi că de şapte ani de zile nu au plătit un leu, e clar că este rea-voinţă”, a precizat Lungu.

O atenţionare asemănătoare a venit şi din partea directorului Termica, Ovidiu Dumitrescu:

„Există un furnizor privat de energie, cu acţionar majoritar în Austria, care a făcut o investiţie de vreo 80 de milioane de euro, pe care trebuie să o şi recupereze, să scoată bani din activitatea pe care o face. Furnizorul nu va aduce bani de acasă să ţină funcţională termoficarea din Suceava. Lămuriţi oamenii că trebuie să plătească sau vor trebui să găsească alte soluţii pentru a avea căldură şi apă caldă”.

În municipiul Suceava există aproximativ 23.000 de abonaţi la sistemul centralizat de termoficare, iar din cele 110 asociaţii de proprietari, mai puţin de 30% sunt cu plăţile la zi către furnizorii de utilităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rău-platnicii la utilităţi, acuzaţi că pun în pericol furnizarea căldurii în Suceava.
 Vizualizări articol: 2307 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Rău-platnicii la utilităţi, acuzaţi că pun în pericol furnizarea căldurii în Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Caldura in colaps trimis de
(22 ian 2014, 13:00:32
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei din mandatul trecut, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).
2.   Mincinosu trimis de
(22 ian 2014, 13:45:34
Cel mai mare rau platnic e cel din poza, cel gras din mijloc.
3.   MINCIUNI! trimis de
(22 ian 2014, 14:22:58
Radu lu'mata,ti se pare ca e atat de mic pretul la caldura?Te-ai uitat asa de curiozitate pe o lista sa vezi cam cat este caldura intr-o luna/locuinta?Asta in situatia in care in Suceava nu sunt locuri de munca,numai magazine si mall-uri,suntem printre cei mai saraci din tara si tie ti se pare scazut pretul!Nu toti au bani sa-si puie centrala,care nici aia nu e mai ieftina in ritmul in care s-a dus la vale pretul gazului,singurul avantaj e ca o inchizi si stai in frig!Tu asta puncteaza ca suntem saraci,dar suntem furati de peste tot cu niste facturi umflate,ca traim sub conducerea unor HOTI!Asta e problema!
4.   Este scump si asa... trimis de
(22 ian 2014, 18:24:27
Noi cei bransati la Termica, suntem chinuiti in orice conditie. Nu reusim sa ne fie un pic mai bine ca imediat apare ceva si iar se maresc preturile sau apar probleme organizatorice in sistem.
Va mai ginditi sa mariti pretul gigacaloriei cind unii oameni n-au bani?
Este scump si asa... dar ar trebui de rezolvat, ca sunt pierderi prea mari de caldura!
Una din cauzele preţului prea mare din facturile la încălzirea în sistem centralizat este, faptul că funcţionarea instalaţiei aferente unui bloc nu e adaptată la suprafaţa radiantă totală rămasă în bloc după ce o parte dintre apartamente au fost debranşate pentru că proprietarii şi-au pus centrale de apartament. Astfel, tevile sunt prea mari si genereaza pierderi.Locatarii nu au bani. Inlocuirea actualelor tevi cu unele mai mici, ar fi singura solutie. Repartitoarele nu sint bune! Centrale de apartament este din ce in ce mai greu de pus in conditiile actuale. Trebuie multi bani de cheltuit pe centrală, țevi, racord și contor de gaz, calorifere, ca apoi sa stea inchisa după aceea? Am auzit ca unii inchid in fiecare noapte centrala pentru ca nu au bani! Ca sa nu mai spun de cei batrini, ramasi singuri la ce supliciu sunt supusi pentru a supravetui.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei