Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 ian 2014 - Anul XIX, nr. 15 (5524)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

În cadrul Proiectului Eirene

Două zile de seminarii şi dezbateri despre mediere, la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Ziua europeană a medierii” este marcată la Suceava printr-o serie de manifestări – seminarii, dezbateri şi simulări practice de mediere – activităţile ce se desfăşoară în zilele de 21 şi 22 ianuarie fiind circumscrise proiectului Eirene iniţiat de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Suceava.

Proiectul Eirene vizează organizarea de sesiuni de informare, diseminare şi promovare privind procedura medierii ca instrument de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei terţe persoane specializate (mediator). Totodată, proiectul îşi propune implementarea medierii ca procedură alternativă de soluţionare a litigiilor atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, fiind un parteneriat cu mai multe state (Spania, Marea Britanie, Grecia, Italia, Slovenia şi România).

Suita de seminarii organizate în cadrul proiectului a debutat ieri la Universitatea „Ştefan cel Mare”, autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai USV, jurişti, magistraţi, mediatori dar şi studenţi ai USV evidenţiind importanţa medierii ca alternativă reală de soluţionare a unui conflict.

Manifestarea a fost moderată de lect. dr. Gabriela Nemţoi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, iniţiator al proiectului alături de lect. univ. dr. Camelia Ignătescu, conf. univ. dr. Constantin Filote, lect. dr. Ana Maria Cozgarea.

Din prezidiu a făcut parte şi Cristi Danileţ – judecător în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, acesta menţionând că promovează medierea într-un mod activ, fiind un instrument ce se va impune şi în România chiar dacă deocamdată există o anumită reticenţă în acest sens.

Potrivit acestuia, „este de datoria profesioniştilor în Drept să încurajeze şi să îndrume părţile către mediere pentru ca instanţele din România să nu se mai confrunte cu un număr imens de dosare ce trebuie soluţionate, circa 3 milioane de dosare pe an”.

În calitate de gazdă, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, le-a prezentat oaspeţilor câteva repere referitoare la instituţia de învăţământ superior din Suceava, expunându-le acestora o serie de informaţii referitoare la dezvoltarea, infrastructura, dotările şi performanţele USV.

Au mai luat cuvântul preşedintele Curţii de Apel Suceava – judecător Maria Andrieş, Petru Tănase – secretar al Consiliului Judeţean Suceava, Constantin Harasim – subprefectul judeţului, Tatiana Ciaglic – preşedintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova, Ionuţ Epureanu – subcomisar al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, prof. univ. dr. Carmen Năstase – decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (facultatea din cadrul USV în care se studiază specializarea Drept), Corneliu Pavel – reprezentant al Consiliului de Mediere din România şi mediator Vasile Vargan – preşedintele Asociaţiei mediatorilor din Bucovina Suceava.

Invitaţii au reliefat necesitatea şi importanţa unei întâlniri dintre mediul economic şi mediul juridic, dintre magistraţi, mediatori, profesori şi studenţi, care prin dialog pot dezbate problematici practice şi teoretice cu privire la procedura de mediere.

 

Pionierat pentru mediere

Pe parcursul celor două zile de desfăşurare a evenimentului, în aula Corpului E al USV au loc zeci de dezbateri  privind avantajele şi dezavantajele medierii, promovarea acesteia, medierea în contextul european, medierea în penal, procedura medierii în Republica Moldova, medierea în diferite domenii (sportiv, familial, asigurări, comercial, muncă etc.).

Ideea unei zile europene a medierii a fost lansată pentru prima dată de Consiliul Europei la data de 21 decembrie 1988. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două zile de seminarii şi dezbateri despre mediere, la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 2801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Două zile de seminarii şi dezbateri despre mediere, la Universitatea „Ştefan cel Mare”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei