În urma controlului, efectuat în perioada 16-17 ianuarie a.c., asupra legalităţii funcţionării cafenelei din holul Casei de Cultură Suceava, efectuat prin ordinul prefectului de Suceava, Florin Sinescu, s-a concluzionat că aceasta îşi poate desfăşura activitatea mai departe. Prefectul ne-a declarat, ieri, că „nu sunt elemente care să impună închiderea activităţii. Există câteva deficienţe pentru care firma respectivă a primit termene de remediere”. Din comisia de control au făcut parte reprezentanţi ai Poliţiei, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), ai Gărzii de Mediu, ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), ai Compartimentului de Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor în Construcţii, ai Prefecturii şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV). Potrivit raportului de control, Poliţia, DSP, DSV şi Garda de Mediu nu au constatat nereguli, din punctul lor de vedere. ISU a semnalat că unitatea şi-a început activitatea fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, iar ca deficienţe a notat că nu au fost instalate dispozitivele de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi pe faţada de Est, iar din cele trei uşi de acces şi evacuare, prevăzute în colţul Nord-Est al clădirii, sunt doar două, că nu au fost respectate condiţiile stabilite prin documentaţia de proiectare pe baza căreia a fost emis avizul de securitate la incendiu şi că cei trei hidranţi de incendiu interiori existenţi în cafenea nu erau dotaţi cu accesorii de trecere şi refulare a apei (furtune, racorduri, ţevi de refulare) şi nu erau prevăzuţi cu instalaţie electrică de iluminat de securitate pentru marcare. De asemenea, nu erau montate corpurile de iluminat pentru evacuare în dreptul celor două uşi de pe faţada Nord-Est, ce asigură ieşirea din clădire. ISU a aplicatpatru sancţiuni contravenţionale (o amendă în cuantum de 5.000 lei pentru punerea în funcţiune a unităţii de alimentaţie publică fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi trei avertismente, pentru celelalte nereguli evidenţiate).Până la data de 30 ianuarie a.c., administratorul trebuie să informeze ISU asupra modului în care au fost remediate deficienţele constatate pe linia securităţii la incendiu.
Mocheta, parchetul, coloanele şi arcadele trebuie să intre în legalitate
Compartimentul de Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor în Construcţii Suceava a constatat că au fost efectuate lucrări de finisaj în afara autorizaţiei de construire şi că pentru lucrările de instalaţii interioare realizate nu s-a făcut dovada verificării execuţiei corecte a lucrărilor prin diriginţi de şantier de specialitate sau agenţi economici de consultanţă specializaţi. De asemenea, nu s-au prezentat documente prin care să se ateste calitatea materialelor.
Astfel, dacă în documentaţie era prevăzut că „pardoselile existente sunt din marmură şi se vor recondiţiona şi păstra, pereţii: sunt tencuiţi şi vopsiţi cu var lavabil, urmând a se aplica un nou strat de var lavabil, tavanele: vor fi revopsite cu var lavabil, tâmplăria – se vor înlocui uşile din lemn cu uşi metalice”, cafeneaua are acum: „la pardoseli: s-a montat mochetă în zona meselor şi a spaţiilor de circulaţie, s-au realizat pardoseli din parchet în zona din faţa barului; la pereţii şi stâlpi interiori s-au realizat placaje şi elemente ornamentale cu ghips – carton; la tavane s-au realizat tavane false cu elemente decorative din gips-carton; la tâmplăria de la ferestre s-au realizat elemente decorative verticale din polistiren şi ghips-carton, coloane interioare şi arcade din gips-carton”.
Din aceste motive, s-a dispus efectuarea, până la 14 februarie a.c., a unei expertize tehnice a lucrărilor aferente instalaţiilor interioare executate, de către un expert tehnic atestat MDRAP. Totodată, până în data de 15 martie a.c. proprietarul cafenelei trebuie să rezolve problema cu Disciplina în Construcţii, respectiv sistarea lucrărilor de construire, plata amenzii de 3.000 lei şi încadrarea în prevederile autorizaţiei de construire eliberată de Primăria Suceava.
(22 ian 2014, 12:53:00