Casa de Cultură Suceava nu poate fi clasată ca monument deoarece proprietarul nu doreşte acest lucru. Directorul general al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, Eugen Luha, a informat Direcţia pentru Cultură Suceava, prin adresa nr. 601 din 20 decembrie 2013, că refuză clasarea.
Directorul Direcţiei pentru Cultură, Aurel Buzincu, ne-a declarat, ieri, că în această situaţie orice demers se sistează. Instituţia pe care o conduce a demarat procedura de clasare, anul trecut, la solicitarea Primăriei Suceava, dar dacă proprietarul nu doreşte, nu se mai poate face nimic. „Clasarea înseamnă un dosar care se trimite la o comisie naţională şi presupune şi o serie de documente de la proprietar. Am informat primăria că nu putem continua demersurile”, a spus Buzincu. El a precizat că în această problemă Direcţia pentru Cultură este de partea primăriei şi a mai spus că „ar fi foarte bine pentru municipiul Suceava dacă primarul Ion Lungu ar reacţiona de fiecare dată în acelaşi fel - prompt, eficient, cu grijă pentru monument, cum a făcut în cazul Casei de Cultură”.
Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, Rodica Brînză Gheghe, a explicat refuzul de clasare venit din partea sindicatelor pe motiv că propunerea este tardivă. Gheghe a exemplificat cu parteneriate public-private între administraţii locale şi/sau judeţene şi casele de cultură din ţară, care au permis funcţionarea preponderent culturală. „Dacă se dorea cu adevărat asta, ne-ar fi propus în anii 1990-1991. La Sibiu, Satu Mare, Constanţa, Ploieşti sunt astfel de parteneriate cu primăriile. La Botoşani, filarmonica are sediul în Casa de Cultură. Plăteşte chirie şi utilităţile. La Satu Mare este director un fost elev al arhitectului Porumbescu. Casa de Cultură a primit numele Porumbescu şi acolo funcţionează un centru cultural, care plăteşte chirie. La Suceava nu s-a făcut nimic niciodată”, a spus directoarea.
Guvernul n-a dat bani pentru Casa Culturii, ci pentru reabilitarea fostului cinematograf Modern
Rodica Gheghe a amintit că în 2004 a fost o încercare la nivel naţional, de preluare a caselor de cultură la primării, printr-o ordonanţă de urgenţă semnată de Adrian Năstase, însă s-a revenit deoarece la Suceava proprietari sunt sindicatele şi nu exista bază legală. În timpul administraţiei Flutur au mai fost propuneri verbale de cumpărare, de asemenea nefinalizate. „Noi nu vindem, putem doar să ne asociem. În mai 2013 am dus la primărie o adresă de la şefii mei, de la Alba Iulia, prin care îşi arătau disponibilitatea la o asociere. Nu am primit nici un răspuns”, a afirmat Rodica Gheghe.
În ceea ce priveşte o invocată alocare de fonduri de la buget, prin hotărâre de guvern, ea a arătat că este vorba despre o confuzie. Prin HG nr. 417/ 2010 s-au alocat trei milioane de lei pentru lucrări de extindere a fostului cinematograf Modern, viitor Centru Cultural, nicidecum Casei de Cultură. Rodica Brînză Gheghe a mai spus că a încercat mereu să evite polemicile cu administraţia locală, din acest motiv nu a reclamat nici când Casa Culturii a fost spălată fără să i se ceară acordul, deşi a trebuit să plătească apa şi a fost afectată tencuiala, nici când treptele din faţa imobilului au fost trecute în domeniul public pentru a intra în proiectul de reabilitare a esplanadei, nici când marmora din treptele care i-au rămas în proprietate a dispărut. Reprezentata proprietarului Casei de Cultură a Sindicatelor a mai declarat că nu a fost informată niciodată, cu atât mai puţin să i se ceară acordul, în nici una dintre acţiunile administraţiei care au vizat imobilul şi vecinătatea imediată.
(21 ian 2014, 18:10:00