Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat riscă să rămână fără căldură în mijlocul iernii, din cauza datoriilor imense acumulate în contul căldurii consumate, dar pe care numai unii o plătesc lună de lună.
„Avem o mare problemă. Soldul asociaţiilor de proprietari este de 212 miliarde de lei vechi la data de 31 decembrie, numai la Termica, iar în ianuarie s-au încasat numai patru miliarde de lei vechi. În măsura în care populaţia nu va plăti factura la energia termică riscăm în orice moment să fie întreruptă căldura”, a declarat ieri primarul Ion Lungu, care va discuta astăzi această situaţie gravă cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, la sediul Primăriei Suceava.
Încasările din această iarnă la facturile de utilităţi sunt mai mici ca niciodată, apropiate de cele mai „slabe” luni din an, cele de vară, când nu se furniza decât apă caldă sau nici măcar aceea, în luna august.
„Ca primar, mi-am făcut datoria, m-am asigurat că se face noua centrală, am menţinut preţul la 185 lei pe gigacalorie, am plătit subvenţii pentru căldura furnizată populaţiei. Problema este la populaţie, care nu plăteşte”, consideră edilul sucevean, care a precizat că Termica este deja ameninţată de furnizori, precum E.ON, cu sistarea energiei electrice, pentru neplata facturilor.
Pe de altă parte, nici noului producător de energie termică, Bioenergy, care are una din cele mai moderne centrale termice din ţară, pe biomasă şi gaz metan, nu i-au fost achitate facturile emise până acum către Termica.
„Există pericolul ca Suceava să rămână fără căldură, iar principala vină o au cei care nu plătesc ceea ce consumă. În ţară, preţul gigacaloriei este chiar şi dublu faţă de cel de la Suceava, iar populaţia are de achitat facturi de 800 – 1.000 de lei/lună. La noi sunt mult mai rezonabile, dar populaţia tot nu le achită”, a adăugat Ion Lungu.
Plăţile făcute de populaţie către Termica în lunile de iarnă din acest sezon rece nu acoperă nici măcar cheltuielile de funcţionare a sistemului de termoficare, fără a lua în calcul partea de producţie a energiei termice.
(21 ian 2014, 11:35:55