Muzeul Bucovinei a iniţiat, din acest an, un proiect de sprijin al activităţii de teatru din licee, inclusiv din punct de vedere financiar. Este vorba despre organizarea unei tabere de teatru pentru elevi la Pătrăuţi şi cooptarea unui regizor profesionist, care să-i îndrume.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că ideea a venit de la preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Suma pe care cele două instituţii o investesc în anul 2014 în acest proiect este de circa 3.000 de euro. Prima etapă, cea de preselecţie, s-a materializat în alegerea a 13 elevi din trupele de teatru de la colegiile naţionale „Ştefan cel Mare” din Suceava şi „Nicu Gane” din Fălticeni. Ei vor merge împreună cu regizorul Gheorghe Balint, de la Teatrul „Bacovia” din Bacău, în tabăra de teatru de la Pătrăuţi, în perioada 1-9 februarie.
La cabana de la Pătrăuţi adolescenţii şi regizorul lor trebuie să pregătească spectacolul, să pună la punct programul de repetiţii, astfel încât să fie gata să vină în faţa spectatorilor, la începutul lunii aprilie. Reprezentaţiile, în număr de şapte, vor avea loc sub egida muzeului, în „Săptămâna altfel” 7-11 aprilie, în oraşele vechi ale judeţului. „Pentru acest an am ales un grupaj de texte de Matei Vişniec. Proiectul reflectă interesul muzeului ca parte activă în viaţa elevilor, pe segmentul teatru”, a declarat Emil Ursu.
Spectacolele vor fi prezentate, în Suceava, la Casa Dom Polski şi Muzeul Satului Bucovinean şi la Casele de Cultură din Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului. Intrarea va fi liberă. Mai menţionăm că trupa de actori şi piesele vor fi înnoite anual.