Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 ian 2014 - Anul XIX, nr. 12 (5521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Festival internaţional

Ansamblul Studențesc „Arcanul” USV, evoluţie spectaculoasă la ”Malanka Fest” Cernăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ansamblul Studențesc „Arcanul” USV a participat, pe 15 ianuarie, în orașul Cernăuți, la cel mai mare Festival internaţional al obiceiurilor de iarnă din sud-estul Europei – „Malanka Fest” 2014, unde studenţii suceveni au avut o evoluţie spectaculoasă. Adunate la un loc, într-un amplu spectacol al iernii, structurat pe două secțiuni, carnaval și spectacol al grupurilor folclorice de obiceiuri de iarnă, cea de-a IV-a ediție a Malanka Fest a adus pe străzile orașului Cernăuți, după cum au declarat organizatorii, peste 50.000 de spectatori și peste 2.000 de artiști amatori.

Parada festivalului a început la orele prânzului și a încălzit atmosfera pe un traseu din centrul vechi al orașului Cernăuți. Dr. ing. Sorin Pohoaţă, coordonatorul Ansamblului Studențesc „Arcanul” USV, ne-a spus că mai multe care alegorice, fanfare, scene din poveștile lumii satului, din istorie, malănci venite din regiunea Cernăuți, Republica Moldova și România au constituit un produs cultural care subliniază încă o dată caracterul de mozaic etnic și cultural al Bucovinei.

„Un lucru a fost cert: toată suflarea participantă la eveniment a fost în unanimitate mândră de Bucovina, iar organizatorii pot fi mulțumiți pentru faptul că festivalul a crescut exponenţial de la un an la altul”, a completat Sorin Pohoaţă.

 

Diplome de excelență, felicitări și aplauze pentru studenţii suceveni

La Cernăuți, spectacolul de pe scena festivalului a adunat 40 de grupuri folclorice ale etniilor care au conviețuit de-a lungul vremurilor pe meleagurile bucovinene.

Într-un colectiv artistic de 35 de persoane, „Arcanul” USV a adus pe scenă momente ale obiceiurilor populare „dintre ani”: colind, plugușor, jocul caprelor, jocul căiuților, jocul măștilor și jocul urșilor, sub conducerea lui Sorin Pohoaţă, coregrafia lui Ioan-Ilie Nemţoi, coordonarea artistică a lui Călin Brăteanu, prezent și pe scenă, în calitate de ”calfă”.

Momentul folcloric susținut de studenții suceveni a electrizat publicul, făcând ca pentru 16 minute inimile celor prezenți să bată românește. Concluzia celor care au felicitat „Arcanul” USV pentru prestația artistică a fost: ”Măi copii, ați făcut obiceiurile ca pi carti!”.

”Pentru spectacolul susținut în cadrul festivalului, studenții au fost răsplătiți cu punctajul maxim al juriului de specialitate, dar criteriul subiectiv legat de numărul artiștilor prezenți a adus pe primele două locuri malăncile din Crasna și Cubca. Am primit diplome de excelență, felicitările și aplauzele zecilor de mii de spectatori”, ne-a mărturisit Sorin Pohoaţă.

La rândul său, Călin Brăteanu a declarat că „bucuria noastră este mare, dat fiind faptul că a fost o zi a tradițiilor românești, având în vedere că primele două locuri au fost ocupate de malăncile din Crasna și Cubca, care ne-au făcut mândri că suntem români și care în acest moment pot fi un exemplu pentru tot spaţiul românesc”.

 

Malanca de la Crasna

Studenții suceveni membri ai Ansamblului „Arcanul”, conduși de dr. ing. Sorin Pohoaţă și Călin Brăteanu, au participat, pe 14 ianuarie, la Malanca de la Crasna, „făcându-și botezul”, alături de Mihai Camilar, etnograf la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, în deprinderea unor aptitudini ale cercetării obiceiurilor populare.

Sorin Pohoaţă ne-a spus că la Crasna, așezare cu 12.000 de suflete, studenții suceveni au rămas impresionați de activitatea și determinarea tinerilor în păstrarea și transmiterea obiceiurilor de iarnă. Acolo au evoluat cinci malănci, care au adunat în curtea Casei de Cultură peste 500 de artiști amatori și câteva mii de spectatori. „A fost ceva unic pentru noi, cei veniți din România, care credeam că suntem cei mai buni păstrători ai obiceiurilor de iarnă”, a mărturisit Ioan-Ilie Nemţoi, coregraful Ansamblului Studențesc „Arcanul” USV.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul Studențesc „Arcanul” USV, evoluţie spectaculoasă la ”Malanka Fest” Cernăuți.
 Vizualizări articol: 3069 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Ansamblul Studențesc „Arcanul” USV, evoluţie spectaculoasă la ”Malanka Fest” Cernăuți5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei