Cinci copii de vârstă şcolară din localitatea Horodnic de Jos sunt împiedicaţi, de mai bine de şase luni, de propriii lor părinţi să meargă la şcoală. Dan Olenici, tatăl copiilor, îl acuză pe fostul director al şcolii şi pe alte câteva cadre didactice de nenumărate abuzuri şi ilegalităţi, de la maltratarea elevilor şi conduită morală dubioasă, până la hărţuirea sexuală a soţiei sale, Paraschiva Olenici, sau instalarea sistemului de acces controlat în şcoală, apreciat de Olenici ca o formă de sechestrare a elevilor.
Dar ceea ce i-a determinat pe cei doi părinţi să ia decizia radicală de a nu-şi mai lăsa copiii la şcoală a fost faptul că una dintre fiicele lor a rămas anul trecut repetentă. Dan Olenici ne-a declarat, ieri, că principalul vinovat este fostul director al şcolii, Gheorghe Andrişan, pe care îl acuză că a vorbit cu profesorii să modifice în catalog notele fiicei sale şi să împiedice astfel promovarea acesteia din clasa a V-a în clasa a VI-a. „Dacă mă obligă să trimit copilul la şcoală tot în clasa a V-a, voi merge în instanţă ca să-mi plătească directorul şi profesorii plata anului şcolar. Până la rezolvarea cazurilor semnalate de mine toţi copiii mei nu vor merge la şcoală, vor face grevă la domiciliu”, ne-a spus Olenici.
Dan Olenici: „Eu vreau să facă şcoală aşa cum trebuie copiii mei”
Alte acuzaţii ale familiei la adresa Şcolii „I.G. Sbiera”, din Horodnic de Jos, sunt de sechestrare a copiilor în şcoală şi instituirea unui model securistic de acces, pe bază de buletin, a persoanelor din afara şcolii, inclusiv a părinţilor, consumul de alcool din partea cadrelor didactice, petreceri cu dans şi muzică în şcoală, presupuse amante ale fostului director, maternitatea unei învăţătoare, care din cauza concediului pentru îngrijirea copilului nu a finalizat ciclul I-IV pe care îl începuse, un accident la o oră de educaţie fizică, în care unul dintre copiii Olenici s-a accidentat la trecerea printr-un gard, lipsa de preocupare a învăţătorului pentru alt copil al familiei etc.
Toate acestea au fost reclamate la şcoală, primărie, inspectorat şcolar, Prefectura Suceava, instituţii media etc. „Eu vreau să facă şcoală aşa cum trebuie copiii mei, să înveţe carte. Am bani, le fac case, îi ţin în şcoli, să-şi facă un viitor, dar nu într-o astfel de şcoală. Şcoala este penitenciar, ca să intre părinţii doar cu buletinul?”, întreabă revoltat Dan Olenici.
Tatăl susţine că biserica de care aparţine, „Martorii lui Iehova”, îi cunoaşte decizia şi i-o acceptă
Pentru cele deja menţionate şi multe altele asemenea, tatăl copiilor cere pedepsirea exemplară a fostului director Andrişan, promovarea fiicei sale în clasa a VI-a şi demiterea învăţătorului Simion Boghean. Dacă pentru pedepsirea profesorului Andrişan este dispus să mai aştepte, promovarea copilului şi demiterea învăţătorului sunt condiţiile obligatorii pe care le cere pentru a-şi lăsa din nou copiii la şcoală. În tot acest demers este susţinut de mama copiilor.
Copiii acceptă senini decizia părinţilor, deşi spun că şi-ar dori să revină la cursuri. Deşi declară că va avea grijă să le asigure copiilor accesul la şcoli private, Dan Olenici a mai spus că refuză să transfere copiii la o şcoală care să-i satisfacă exigenţele. Eventual ar putea lua în calcul asta dacă fostul director al şcolii ar plăti transportul. El a mai precizat că hotărârea sa cu „greva copiilor” nu are nici o conotaţie religioasă, deoarece „Martorii lui Iehova” - cultul creştin de care aparţine familia Olenici - pune accent pe educaţia şcolară, dar că într-o şcoală „plină de abuzuri” el nu-şi mai lasă copiii. Potrivit acestuia, biserica de care aparţine a fost informată despre decizia sa şi o acceptă.
Directorul şcolii: „Este un şantaj”
De cealaltă parte, instituţiile statului ne-au pus la dispoziţie rapoartele de control, din care reiese că nici una dintre acuzaţii nu se confirmă. Actualul director al şcolii, Adi Gheorghiţă Jecalo, ne-a declarat că a răspuns în scris la toate reclamaţiile lui Dan Olenici şi a făcut toate demersurile pentru stingerea conflictului şi pentru a-i readuce cei cinci copii la şcoală.
„Este un şantaj, după ce fiica domnului Olenici a rămas repetentă la finalul anului şcolar 2012-2013, cu medii anuale sub 5 la patru obiecte şi cu un număr foarte mare de absenţe nemotivate. Am verificat şi catalogul, nu se confirmă nici o modificare de note. Promovarea elevei nu este legal posibilă”, a afirmat directorul Jecalo.
1.000 de lei amendă pentru refuzul şcolarizării copiilor
Şi primarul Petrică Onică ne-a declarat că familia Olenici este refractară la orice tentativă de aplanare a conflictului. „Am mers cu rugăminţi, le-am dat un avertisment verbal, Inspectoratul Şcolar a schimbat şi directorul, l-a mutat la Horodnic de Sus, totul cu obiectivul principal de a aduce cei cinci copii la şcoală. În zadar, ei refuză în continuare. În data de 14 ianuarie a.c. am dispus serviciului de Asistenţă Socială din primărie să-i amendeze cu 1.000 de lei pentru refuzul şcolarizării copiilor”, a declarat primarul.
Situaţia este cunoscută în amănunt şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Prefecturii Suceava, însă până acum nici una dintre instituţiile statului nu a putut să-i transforme pe cei doi părinţi Olenici în parteneri de dialog.
Familia mai are încă doi copii, care frecventează fără probleme cursurile unui liceu din Rădăuţi. Fiica cea mare, în vârstă de 16 ani, ne-a spus că i se pare normală decizia părinţilor, de a-i ţine acasă pe fraţii ei mai mici, „până se rezolvă problemele”.
(17 ian 2014, 11:28:50