Deficitul de personal şi salariile demotivante sunt considerate principalele probleme cu care se confruntă Poliţia Locală Suceava.
Raportul de activitate al Poliţiei Locale pentru 2013, dar şi nemulţumirile celor care trebuie să sporească gradul de siguranţă al sucevenilor şi să rezolve multe din problemele care ţin de ordine publică au fost principalele subiecte discutate ieri, la sediul Primăriei Suceava, în cadrul şedinţei trimestriale a Comisiei Locale de Ordine Publică.
„În continuare avem destul de multe posturi vacante, care nu pot fi ocupate din cauza prevederilor legilor actuale, care, dacă s-ar debloca, ne-ar permite înfiinţarea de noi patrule. Sunt zone care au rămas descoperite, în special cartierul Iţcani, care nu are nici o patrulă permanentă. Avem oameni care ajung şi în Iţcani, dar după ce trec prin alte cartiere”, a declarat primarul Ion Lungu, care este şi preşedintele Comisiei Locale de Ordine Publică.
Cea mai mare nemulţumire a poliţiştilor locali este însă cea a salarizării, pe care mulţi dintre ei o consideră „ruşinoasă”.
„Cei mai mulţi dintre ei au venitul minim pe economie şi nu pot beneficia de sporurile de care se bucură cei din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Eu sunt de acord că este austeritate, criză economică, dar cred că la nivelul administraţiei locale ar trebui stabilită o anvelopă salarială care să fie gestionată de Consiliul Local. În acest fel ar putea fi îndreptate o serie de inechităţi, precum salariile care nu corespund funcţiilor şi eforturilor care se fac aici”, a precizat Ion Lungu, care speră că Parlamentul să vină cu modificări legislative în favoarea acestora, precum norme de hrană şi sporuri salariale.
„Noi le-am asigurat logistica necesară, dotări, i-am trimis şi la cursuri de perfecţionare, ne mai trebuie forţă de muncă şi o plată corespunzătoare”, consideră edilul sucevean.
Pe de altă parte, poliţiştilor locali suceveni li s-a atras atenţia asupra faptului că se află în serviciul cetăţenilor şi că trebuie să dea curs solicitărilor lor, chiar de nu ţin de competenţele lor.
„Am avut destul de multe reclamaţii de la cetăţeni că au fost trataţi cu indiferenţă sau cu refuzuri de poliţiştii locali pe care i-au abordat cu diverse probleme. Oricât de nemulţumiţi ar fi desalarizare, aşa ceva nu se acceptă. Sunt plătiţi din banii cetăţenilor şi trebuie să le fie de ajutor. Chiar de nu e de competenţa lor ce li se solicită, pot face demersuri către cei autorizaţi, nu să le întoarcă spatele oamenilor!”, i-a mustrat viceprimarul Ovidiu Doroftei pe reprezentanţii Poliţiei Locale.
În acelaşi timp, acesta i-a îndrumat pe poliţiştii locali să se lupte în instanţă pentru obţinerea unor sporuri salariale, arătându-se solidar cu aceştia în privinţa veniturilor mici de care beneficiază pentru munca lor.
(17 ian 2014, 15:11:16