Pentru cei mai mulţi dintre noi, spaghetele sau macaroanele pot constitui ingredientul principal pentru o mâncare delicioasă, însă doi tineri suceveni au găsit o întrebuinţare cel puţin inedită pastelor făinoase.
Sucevenii Ana Maria Carpea şi Alexandru Ţigănescu, alături de alţi doi studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, au realizat un pod din spaghete şi adeziv, şi nu unul din jucărie, ci unul capabil să susţină o greutate de peste 200 de kilograme.
Cu această structură neobişnuită, tinerii au fost pe podiumul unei competiţii găzduite în Debrecen, Ungaria, la finele anului trecut.
Patru zile de muncă intensă şi migăloasă
Alexandru Ţigănescu, absolvent al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi (promoţia 2011) şi Ana Maria Carpea (fostă elevă a Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei) sunt studenţi în anul al III-lea la Facultatea de Construcţii, specializarea Inginerie Civică, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
În luna noiembrie a anului trecut, împreună cu alţi doi colegi de facultate, s-au decis să se înscrie în cadrul unei competiţii internaţionale („Tordelo”), care premiază cele mai rezistente poduri realizate din paste făinoase.
Structura trebuia să fie construită doar din paste preparate din făină, ou şi apă (fără alţi aditivi) şi adeziv şi nu era permis să depăşească greutatea de un kilogram. Totodată, podul trebuia să respecte câteva dimensiuni impuse de organizatorii competiţiei.
Echipa şi-a pus priceperea, precizia şi răbdarea la încercare şi, în doar patru zile „de muncă intensă şi migăloasă”, după cum menţionează Alexandru Ţigănescu, au dus la bun sfârşit construcţia.
Podul în miniatură are un metru lungime, 50 de centimetri înălţime şi cântăreşte 950 de grame. Structura finală a fost aşezată pe un şablon din lemn.
Potrivit lui Alexandru, „în total, incluzând şi pastele care s-au rupt sau cele care prezentau anumite imperfecţiuni, am folosit cam 2 kilograme. Aveam voie să folosim paste cannelloni, bucatini sau spaghete”.
Se pregătesc pentru Campionatul Mondial de Structuri şi Poduri din Paste Făinoase
Podul construit a suportat o greutate de 210 kilograme, reuşită ce a clasat echipa din care au făcut parte şi cei doi suceveni pe locul al III-lea. În cadrul concursului din Ungaria, acesta a fost cel mai bun rezultat obţinut de echipele care au reprezentat România.
Alexandru povesteşte că secretul unei machete rezistente este atenţia la detalii, coroborată cu calculul exact al unghiurilor, cantitatea de lipici aplicată la fiecare îmbinare şi timpul lăsat pentru ca anumite componente să se fixeze.
Competiţia podurilor de paste datează încă din anii '80. Iniţial se puncta doar aspectul estetic, dar de câţiva ani importantă este rezistenţa construcţiei.
Cei doi suceveni se pregătesc, în prezent, pentru Campionatul Mondial de Structuri şi Poduri din Paste Făinoase, desfăşurat la Budapesta, în Ungaria, în luna mai.
Alexandru a ţinut să mulţumească profesorilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - conf. dr. ing. Nicolae Chira (decan), conf. dr. ing. Zsongor Gobesz şi asistent dr. ing. Ovidiu Prodan, aceştia coordonând proiectul tinerilor.
Totodată, suceveanul a mulţumit profesorilor de la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” „pentru ca m-au ajutat să pun nişte baze solide pentru dezvoltarea mea ulterioară, în special doamnei diriginte (actualmente directoare) Carmen Andronachi, nu doar pe plan profesional, ci şi pe plan social”.