În vreme ce sucevenii care au de aşteptat un mijloc de transport în comun sunt nevoiţi să stea în picioare, în ploaie, ninsoare ori în bătaia vântului, într-una din cele mai folosite staţii de aşteptare, cea din faţa Policlinicii Areni, singurul spaţiu rămas liber, unde ar putea fi amenajată o staţie modernă de aşteptare, este vizat să fie ocupat de un nou chioşc.
Conform documentaţiei de urbanism depuse la Primăria Suceava, pe bucata de trotuar rămasă liberă între chioşcul Mopan şi cel al Pizza Padova, pe o suprafaţă de 28 de mp, urmează să fie ridicat un nou chioşc.
Solicitarea vine din partea firmei SC Washtrans Clean SRL, care are ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor, în scopul amenajării unui spaţiu comercial.
În prezent, proiectul este supus dezbaterii publice, următoarea etapă fiind cea de organizare a licitaţiei publice pentru concesionarea celor 28 de mp de teren care fac parte din domeniul privat al municipiului Suceava.
Noua construcţie ar urma să „muşte” din puţinul spaţiu verde (neîngrijit şi adeseori distrus de trecători), rămas în jurul Policlinicii Areni, dar şi din trotuarul pe care oamenii îl folosesc acum ca zonă de aşteptare a autobuzelor şi microbuzelor de transport în comun.
Conform Legii 47/2012 pentru protecţia şi conservarea spaţiilor verzi, “prin excepţie se pot amplasa pe spaţiul verde...construcţii uşoare cu caracter provizoriu pentru activităţi de comerţ şi alimentaţie publică...dar numai în baza unei documentaţii de urbanism pentru întreaga suprafaţă a spaţiului verde şi cu obligaţia ca suprafaţa cumulată a acestor obiective să nu depăşească 10% din întreaga suprafaţă a spaţiului verde”.
Conform documentaţiei depuse la primărie, chioşcul va fi amplasat pe o fundaţie de beton, va fi realizat dintr-o structură uşoară, de OSB, cu izolaţii termice din vată minerală, urmând să fie compartimentat în trei încăperi – spaţiu comercial (aproape 20 de mp), vestiar şi grup sanitar.
Staţie de călători ultracentrală, fără nici măcar o bancă de aşteptare sau un refugiu pentru vreme rea
Apariţia unui nou spaţiu comercial într-o zonă invadată deja de alte cinci chioşcuri zădărniceşte toate speranţele celor care visau ca într-o zi, una din cele mai aglomerate staţii de aşteptare a mijloacelor de transport auto în comun din oraş să fie cât de cât modernizată, pentru a oferi călătorilor un minim de confort pe durata aşteptării lor.
Deşi acolo vin o mulţime de persoane în vârstă sau bolnave, care apelează la serviciile cabinetelor medicale din policlinică, staţia de aşteptare nu are nici măcar o bancă, pe care aceştia să se odihnească. Lipseşte, de asemenea, şi un adăpost de vreme rea, în care să se poată refugia călătorii pe timp de ploaie, vânt puternic sau ninsoare, deşi o astfel de structură ar trebui să existe în toate staţiile de aşteptare din municipiul reşedinţă de judeţ.
Mai mult, prin reducerea spaţiului alocat trotuarului, într-o zonă foarte circulată, coborârea şi urcarea în mijloacele de transport se va face mai greu ca până acum, din cauza aglomeraţiei.
(15 ian 2014, 11:14:32