Culturile de toamnă însămânţate în judeţ, peste 20.000 de hectare de teren, sunt în pericol din cauza iernii fără pic de zăpadă. În momentul de faţă se poate vorbi doar de o secetă nu foarte accentuată, însă marea îngrijorare a agricultorilor este legată de lipsa precipitaţiilor, de lipsa unui strat de zăpadă care să protejeze culturile. Din fericire, până acum nu a fost foarte frig, însă scăderea temperaturilor din ultimele zile produce îngrijorare.
Un strat de zăpadă care să protejeze culturile, marea dorinţă a agricultorilor
Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, în toamnă, în judeţ au fost însămânţate 16.111 hectare de teren cu grâu şi secară, 2.500 de hectare cu plante nutreţ, 1.528 de hectare cu rapiţă, 656 de hectare cu legume, 500 cu orz şi 220 cu orzoaică.
Aşadar, predominat este grâul, una din principalele culturi lucrate în judeţ.
Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a radiografiat situaţia din momentul de faţă.
„La această dată nu avem raportate date cu privire la suprafeţe calamitate. Probleme mari vor apărea însă dacă temperaturile nocturne scad sub minus 10 grade Celsius. În condiţii de ger şi fără un strat de zăpadă protector, culturile pot fi compromise”, a explicata acesta.
La probleme de acest gen cele mai expuse sunt culturile de grâu şi rapiţă. Pentru ca acestea să fie protejate ar fi nevoie de un strat de 15-20 de centimetri de zăpadă, care să cadă înainte de instalarea gerului.
Lipsa zăpezii aduce seceta pe termen lung
Comparativ cu alte zone ale ţării, judeţul Suceava stă bine în ceea ce priveşte pomii fructiferi şi în general starea de vegetaţie. În condiţiile în care pe timp de noapte a fost destul de frig, nu s-a produs fenomenul de înflorire a copacilor.
Pe de altă parte, temperaturile mult prea ridicate din ultimele două luni au mai dus la o problemă. Dăunătorii nu au fost distruşi.
În privinţa lipsei de umiditate, specialiştii Direcţiei Agricole Suceava spun că efectele se vor simţi în primăvară-vară. Căderile de zăpadă reprezintă rezerve de umiditate pe termen lung, iar lipsa acestora ar putea avea efecte foarte grave. Rămâne totuşi speranţa că iarna se va instala în cele din urmă şi nu va fi un deficit crunt de umiditate.