Ansamblul studenţesc „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava împlineşte 50 de ani, aniversarea unei jumătăţi de secol de activitate fiind marcată printr-o serie de emisiuni televizate pe TVR 3, emisiunile fiind realizate de Horia Gumeni.
Acestea vor fi transmise după următorul program: sâmbătă, 18 ianuarie (ora 19.30), duminică, 19 ianuarie (ora 9.00), luni, 20 ianuarie (ora 20.00), marţi, 21 ianuarie (ora 8.55), sâmbătă, 25 ianuarie (ora 19.30), şi duminică, 26 ianuarie (ora 9.00).
De asemenea, în luna ianuarie, emisiunile vor fi prezentate şi la TVR Iaşi.
Semicentenar
Ansamblul Artistic Studenţesc „Arcanul” al USV are o istorie care se confundă cu cea a universităţii.
La două luni de la înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani, la finele lunii noiembrie 1963, maestrul coregraf Gheorghe Văduva, sub imboldul rectorului Constantin Ciopraga, pune la punct o formaţie de jocuri populare, la care se adaugă în 1964, cu statut de colaborator, un mic taraf tradiţional şi doi solişti.
De asemenea, după 1964, Ansamblul Folcloric Studenţesc Suceava a început participările la concursurile studenţeşti naţionale (Bucureşti, Iaşi, Cluj) şi la evenimentele culturale ale vremii. În 1968, formaţia de jocuri populare primeşte prima menţiune din istoria ansamblului, la Festivalul Naţional al Artei Studenţeşti Bucureşti.
Ansamblul „Arcanul” s-a făcut cu adevărat remarcat în 1970, când a participat la Festivalul Naţional Studenţesc de Folclor de la Cluj-Napoca, de unde s-a întors cu numeroase premii, inclusiv premiul I pentru Ansambluri Folclorice Studenţeşti. Din acel an, ansamblul s-a clasat în mod constant pe locuri fruntaşe în toate concursurile la care a participat şi a început să fie prezent nu doar la manifestările artistice locale şi naţionale, dar şi în cele internaţionale.
În aceste condiţii, Ansamblul „Arcanul” a fost invitat şi a reprezentat România la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Skopje (Macedonia), din toamna anului 1970.
Activitatea Ansamblului a fost întreruptă între anii 1987-1990, când Institutul de Învăţământ Superior Suceava a fost subordonat Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
După 1990, Friedrich Şvarţ a preluat coregrafia ansamblului, contribuind la revigorarea şi dezvoltarea formaţiei de jocuri populare a Ansamblului Artistic Studenţesc „Arcanul”. Maestrul Friedrich Şvarţ a imprimat expresivitate şi autenticitate în tot ceea ce a prezentat ansamblul pe scenele din ţară şi străinătate, respectând cu stricteţe tradiţia populară românească.
Din anul 2005 până în prezent, coregrafia ansamblului este asigurată de ing. Ioan-Ilie Nemţoi, absolvent al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava şi discipol al maestrului Friedrich Şvarţ.