Grupul francez Lactalis, unul dintre cei mai puternici jucători din industria mondială a laptelui, care controlează din 2008 grupul de firme LaDorna, a decis anul trecut închiderea a trei centre de producţie din judeţele Suceava şi Neamţ şi renunţarea la două fabrici de prelucrare a laptelui, decizii luate de acţionari „în linişte“, fără să fi fost comunicate de oficialii francezi, după cum relatează Ziarul Financiar.
Informaţiile privind închiderile de fabrici au fost publicate într-un document din Monitorul Oficial.
Conform sursei citate, LaDorna a închis fabricile de unt şi caşcaval, iar singurele unităţi mari rămase în picioare sunt cele în care se fabrică laptele UHT şi telemeaua President. De la începutul acestui an brandul de telemea LaDorna a fost înlocuit cu President, marca de top a francezilor.
Schimbarea a fost anunţată de Lactalis din primăvara anului trecut într-o campanie de comunicare în care consumatorii LaDorna erau informaţi că numai „numele se schimbă, reţeta rămâne aceeaşi“.
În 2011 secţia de producţie de brânză Cottage din comuna suceveană Dorna Arini a fost închisă şi echipamentele mutate în Polonia.
La Târgu-Neamţ, Lactalis producea caşcaval sub brandul LaDorna, aceasta fiind singura fabrică de caşcaval a grupului în România.
Francezii de la Lactalis mai deţin în România o fabrică în judeţul Constanţa, unde se produce brânza telemea şi o unitate pentru lapte UHT în Vatra Dornei.
Deciziile acţionarilor francezi, luate la finele lui 2013:
- desfiinţarea secţiei de fabricare unt situată în Vatra Dornei;
- desfiinţarea secţiei de fabricare produse lactate şi brânzeturi, manipulări, depozitări situată în satul Dorna Cândrenilor;
- încetarea activităţii de producţie în cadrul fabricii de produse lactate şi brânzeturi situată în Târgu-Neamţ;
- desfiinţarea secţiei de prelucrare lapte situată în satul Şaru Dornei;
- desfiinţarea secţiei de prelucrare lapte situată în satul Neagra Şarului;
Conform unor surse din cadrul grupului Lactalis, în prezent, producţia de unt nu a fost oprită, iar angajaţii nu ştiu de vreo decizie de încetare a acestei activităţi, care se adaugă producţiei de lapte UHT – principala unitate de producţie, căreia i se mai adaugă brânza tartinabilă şi câteva sortimente de iaurt.